Το μήνυμα του Λευκού Οίκου στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία: Είμαστε εδώ σε ότι επιλέξεις… Πόλεμο ή ειρήνη… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden looks on as first lady Dr. Jill Biden reads to patients at the Children’s National Medical Center on Christmas Eve in Washington, DC, USA, 24 December 2021. EPA, Ron Sachs, Pool via CNP, POOL




Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν δεσμευθεί σε διπλωματική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή προετοιμάζονται και για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα δημιουργούσε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Αυτό θα έκανε φυσικά μία σοβαρή υπερδύναμη που σέβεται το …παρελθόν της!

Όμως, αυτό που ενδιαφέρει τούτη τη στιγμή την Ουάσιγκτον και το μόνο που θέλει να σκέφτεται είναι οι συνομιλίες με τη Ρωσία που αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, στη Γενεύη.

Διότι μία επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να εμπλέξει στρατιωτικά και την Αμερική, αν και η δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν είναι να μην στείλει, επίσημα τουλάχιστον, ούτε ένα Αμερικανό στρατιώτη.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος σε μία επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου για μία κρίση που δεν αφορά ευθέως την Αμερική, η οποία όμως είναι αναμεμειγμένη, σε σημείο -όπως αναφέραμε και χθες- που μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή:

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά συνορα.

Προκάλεσε εντύπωση η φράση του αξιωματούχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δράσουν εάν και όποτε χρειαστεί. Και τούτο, διότι ο κ. Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός στην απόφαση του να μην αναμειχθεί στρατιωτικά η Αμερική στις διαφορές της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες» εάν η Ρωσία επιτεθεί.

Σημείωσε ότι θα επιβληθούν καταστρεπτικές κυρώσεις, σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους της Αμερικής και θα προκαλέσουν ζημία, σε απίστευτο βαθμό, στην οικονομία της Ρωσίας.

Ο αξιωματούχος είπε και κάτι άλλο, που σίγουρα -εάν πραγματοποιηθεί- θα οδηγήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία στα τάρταρα. Ότι μία ρωσική επίθεση θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ να μετακινήσει τις “δυνατότητες” του πιο κοντά στη Ρωσία. Ο αξιωματούχος εννοεί φυσικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα μετακινήσουν στρατεύματα και πυραύλους στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταλούν στρατεύματα και πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αν και αν απαιτηθεί θα γίνει… Θα σταλούν, όμως, στις υπόλοιπες χώρες.

Ο αξιωματούχος, επιμένει στην ανάγκη διαλόγου, αλλά την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι η Δύση είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του κ. Πούτιν.

Όπως είπε ο αξιωματούχος αυτή τη στιγμή -εννοούσε τη στιγμή που γινόταν η ενημέρωση- ο πρόεδρος της Ρωσίας συνέχιζε να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, μετά τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από την “άνευ όρων διασφάλιση της ασφάλειας της σήμερα και στο μέλλον”.

Είναι σημαντικό ότι ο αξιωματούχος ομολόγησε πως η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν είναι έτοιμη να συζητήσει ορισμένες από τις ρωσικές ανησυχίες. Όμως είπε και κάτι άλλο, που δείχνει και τις δυσκολίες στις επερχόμενες συνομιλίες: ότι η Μόσχα έχει παρουσιάσει (εννοεί στο έηηταφό που έστειλε) κάποιες απαιτήσεις “με τις οποίες γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε”.

Θύμισε στον κ. Πούτιν ότι η Αμερική συντονίζεται πάντα με τους συμμάχους της. Άρα δεν δέχεται τη ρωσική εισήγηση για διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ μόνο, αλλά ζητά διάλογο σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές φωνασκούν με πολεμικές ιαχές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο Πούτιν θέλει συνομιλίες αλλά την ίδια στιγμή στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: