Ο Πούτιν θέλει συνομιλίες αλλά την ίδια στιγμή στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden signs into law, ‘Accelerating Access to Critical Therapies for ALS Act’, in the Eisenhower Executive Office Building on the White House complex in Washington, DC, USA, 23 December 2021. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η Ουάσιγκτον κατεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά παραμένει σε ένα διπλωματικό και στρατιωτικό συναγερμό για την περίπτωση, κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιέζουν για διπλωματική λύση του προβλήματος της Ουκρανίας και έχει ήδη συμφωνηθεί συνάντηση των διπλωματικών ομάδων των δύο χωρών -στη Γενεύη- για να συζητήσουν τα θέματα ασφάλειας που έθεσε η Ρωσία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για μία κρίση που δεν αφορά ευθέως την Αμερική, η οποία όμως είναι αναμεμειγμένη, σε σημείο που μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή:

Πάντως, έγινε γνωστό ότι η πρόταση για διάλογο προέρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την έκανε δεκτή αμέσως ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή είναι μία εξαιρετική εξέλιξη, διότι ποιος λογικός άνθρωπος επιλέγει τον πόλεμο από την ειρήνη. Όμως κάποιοι αξιωματούχοι αμφιβάλουν ότι η Ρωσία θα τηρήσει οποιαδήποτε δέσμευση…

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, και άλλοι αξιωματούχοι, απάντησαν στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε ότι θα λάβει στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα ως αντίποινα και θα αντιδράσει «στις μη φιλικές ενέργειες» της Δύσης. Μίλησε για «σαφέστατα επιθετική γραμμή» των Αμερικανών και των συμμάχους τους εναντίον της Ρωσίας.

Η Τζένιφερ Ψάκι απάντησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «απευθύνεται στο δικό του κοινό, που δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας σημείωσε ότι “το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις όσον αφορά τη Ρωσία. Η επιθετική ρητορική προέρχεται μόνο από μία πλευρά και πιστεύω ότι όλος ο κόσμος το βλέπει καθαρά», τόνισε και πρόσθεσε τα εξής:

«Υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και διπλωματικής επαφής (με τη Ρωσία) που είναι ανοιχτή και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ελπίζουμε να συνεχιστεί».

Επίθεση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατηγόρησε και πάλι τη Ρωσία ότι συνεχίζει την «κλιμάκωση» στα σύνορα με την Ουκρανία. Αλλά άφησε και την πόρτα ορθάνοικτη στον διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία.

  • Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «συνεχίζει την κλιμάκωση και δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της» στα σύνορα με την Ουκρανία».
  • Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι “κάθε νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας θα είχε συνέπειες και σημαντικό κόστος» για τη Ρωσία”. Θύμισε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν απειλήσει με άνευ προηγουμένου κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση. Και δεσμεύτηκε στην ισχύ της διπλωματίας μέσω πολλών διαύλων.

Η Αμερική επέλεξε την οδό της διπλωματίας, αλλά απαιτεί απτές αποδείξεις για την πρόθεση της Μόσχας να αποσύρει τους στρατιώτες της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση μέσω της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δεσμευτούν στη διπλωματική οδό μέσω πολλών διαύλων, σε αντίθεση με τη Μόσχα που νομίζει ότι κέρδισε το …λαχείο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

O κ. Πούτιν, όπως λένε στην Ουάσιγκτον, κάνει “πόλεμο” με τον εαυτό του… Οι ευθύνες της Αμερικής για την Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: