Σε κατάσταση αποσύνθεσης η τουρκική οικονομία: Αναστολή συναλλαγών στο χρηματιστήριο – Φόβοι για μαζικές αναλήψεις

File photo Ένας άντρας φωτογραφίζει τις ισοτιμίες τωνν νομισμάτων, Τουρκία. EPA/ERDEM SAHIN μέσω ΚΥΠΕ




Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται πια η οικονομία της Τουρκίας, με τις παρεμβάσεις Ερντογάν να μεγενθύνουν το πρόβλημα και την κατάσταση στη χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Σήμερα το χρηματιστήριο της Τουρκίας διέκοψε τις συναλλαγές μετά την εξάπλωση της νομισματικής κρίσης. Η Borsa Istanbul ανακοίνωσε έναν προσωρινό αποκαλούμενο διακόπτη κυκλώματος μετά την πτώση του κύριου δείκτη Bist 100 κατά 5%. Μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης αναφοράς ήταν περισσότερο από 8% χαμηλότερος.

Και όλα αυτά καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε περαιτέρω 7% σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό, με ισοτιμία πάνω από 17 προς το δολάριο ΗΠΑ και μια μέρα αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά τα επιτόκια παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που βρίσκεται άνω του 20%.

Η αξία της λίρας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι στιγμής φέτος μετά από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος απορρίπτει την οικονομικά ορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια χαλιναγωγούν τον πληθωρισμό – ασκεί όλο και πιο στενό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα.

«Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο», δήλωσε ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management.

Το χρηματιστήριο ανέφερε επίσης ότι διέκοψε τις συναλλαγές repo σε τουρκικά ομόλογα, καθώς οι τιμές επέκτειναν την πρόσφατη πτώση τους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας αυξήθηκε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή στο 21,5%.

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας έχει μέχρι στιγμής απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος που κατακλύζει το νόμισμα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι μια ασθενέστερη λίρα είναι καλή για τους εξαγωγείς της χώρας. Ακόμη και μετά τις απώλειες της Παρασκευής, το σημείο αναφοράς Bist 100 εξακολουθεί να είναι υψηλότερο κατά περισσότερο από 40% φέτος σε όρους τοπικού νομίσματος. Σε όρους δολαρίου, έχει υποχωρήσει κατά 35%.

Φόβοι για μαζική έξοδο κεφαλαίων

Ωστόσο, η ταχεία πτώση της λίρας είναι πιθανό να πυροδοτήσει φόβους για την οικονομική υγεία των εταιρειών που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα ή την πιθανότητα οι Τούρκοι καταθέτες να αρχίσουν να βγάζουν τα μετρητά τους από το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την Ash.

«Οι κινήσεις στη λίρα είναι τόσο ακραίες. Ο κόσμος ανησυχεί ότι φτάνουμε σε επίπεδα όπου οι οφειλέτες θα έχουν προβλήματα», είπε ο Ash.

Η κεντρική τράπεζα συνέχισε να παρεμβαίνει στις αγορές σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα πουλώντας ξένο νόμισμα την Παρασκευή, με περαιτέρω ενδείξεις ότι η νομισματική της πολιτική ενοχλεί τις τουρκικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε έκπληκτοι να παρακολουθούμε την κεντρική τράπεζα, η οποία μείωσε τα επιτόκια χθες, δίνοντας τους πολύτιμους πόρους συναλλάγματος στην αγορά σήμερα», δήλωσε ο Erdal Bahcivan, επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ταχεία αύξηση των τιμών, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Πληροφορίες από Financial Times

Το «σάλτο μορτάλε» της τουρκικής λίρας εξαθλιώνει και τις συριακές περιοχές που ελέχουν οι μισθοφόροι του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: