Προετοιμάζεται για μεγάλες ελλείψεις ενέργειας: Μπορεί και να γίνει χειρότερο το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη

FILE PHOTO: Άποψη του αγωγού Nord Stream2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία EPA, CLEMENS BILAN *** Local Caption *** 55084046 μέσω ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Παραμονές των εορτών, το ενεργειακό σοκ παραμένει μια επικίνδυνη βεβαιότητα για την Ευρώπη.

Η Γηραιά Ήπειρος προετοιμάζεται για μεγάλες ελλείψεις ενέργειας καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τη ζήτηση και εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη καθώς η προσφορά δεν είναι ανάλογη.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στο Ολλανδικό σημείο αναφοράς διαπραγματεύεται στα 146, 97 ευρώ, αυξημένο πάνω από 7%.

Η πίεση είναι ισχυρή και οι τιμές έχουν ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της καθυστέρησης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, των απειλών για περικοπές εφοδιασμού από τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, αλλά και της νευρικότητας για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ρωσικό ενεργειακό τομέα , εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας ανέφερε ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2, δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιούλιο του 2022. Με τις εισαγωγές να μειώνονται, οι επενδυτές φοβούνται τώρα ότι η κρίση φυσικού αερίου μπορεί να επεκταθεί και στον επόμενο χειμώνα.

Ο αναλυτής Τζέρεμι Βέιρ του Trafigura Group, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνεχείς διακοπές ρεύματος σε περίπτωση πολύ κρύου χειμώνα. Και αυτό πριν η Electricite de France ανακοινώσει ότι κλείνει αντιδραστήρες που αντιπροσωπεύουν το 10% της πυρηνικής ικανότητας της χώρας, αφήνοντας την Ευρώπη στο έλεος του καιρού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Οι έμποροι αναμένουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο να έρθει στην Ευρώπη λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ασία, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο και είναι απίθανο να σημειωθεί αύξηση των αφίξεων σε ευρωπαϊκά λιμάνια πριν από τον Ιανουάριο.

  • Τι θα γίνει με την πυρηνική ενέργεια;

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΕ για να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια. Η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει επιστολή προς την Κομισιόν 22 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από 11 χώρες, ζητώντας από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ταξινομήσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως βιώσιμες πηγές ενέργειας στο μέλλον.

Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι υπερβολικά αυστηρές οι απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας να παραμένουν υψηλές μακροπρόθεσμα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με τρόπο ρεαλιστικό, υπεύθυνο και κατάλληλο, ειδικά όταν πρόκειται για τις συγκεκριμένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει η επιστολή, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα.

Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, που προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προειδοποιούν επίσης τη φον ντερ Λάιεν «να καθοδηγείται από τις πραγματικές ανάγκες των κρατών μελών και όχι από ιδεολογικούς λόγους».

Τα αιτήματα των 22 ευρωβουλευτών: Η πυρηνική ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε CO 2 θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμη στο μέλλον. Οι προδιαγραφές για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο πρέπει να είναι τόσο ρεαλιστικές ώστε να είναι τεχνικά εφικτές και η κατασκευή να συνεχίζει να αξίζει τον κόπο για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Die Welt, οι 22 ευρωβουλευτές επέλεξαν καλά το χρόνο για την επίδοση της επιστολής τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε για άλλη μια φορά την υιοθέτηση απόφασής της για τη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου:

«Η συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το δηλητηριώδες φάρμακο με τις πολύ σοβαρές παρενέργειες: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει και οι πολίτες ψάχνουν για τρόφιμα στα σκουπίδια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: