Ο καθηγητής Π/μίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

File photo: Ο καθηγητής Γεωγραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος. ΑΠΕ – ΜΠΕ




Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία 2022-2023 στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων το οποίο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με την UNESCO στο Γεωπάρκο Jeju της Νότιας Κορέας.

Ο Νίκος Ζούρος είναι καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Από το 2000 είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Λέσβου και από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, του οποίου διατέλεσε Συντονιστής το διάστημα 2003-2018. Είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004 και στη δημιουργία του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO το 2015. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2016.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο διάστημα 2022-2025) συμμετέχουν επίσης οι εξής: Αντιπρόεδρος, καθηγητής Xiaochi Jin – Κίνα. Αντιπρόεδρος, καθηγητής Ibrahim Komoo – Μαλαισία. Γενικός γραμματέας δρ Guy Martini – Γαλλία. Ταμίας, δρ Kristin Rangnes – Νορβηγία. Μέλη οι Driss Achbal – Μαρόκο, Melanie Border – Ηνωμένο Βασίλειο, John Calder – Καναδάς, δρ Marie-Luise Frey – Γερμανία, Kana Furusawa- Ιαπωνία, καθηγητής Artur Sá – Πορτογαλία και καθηγητής Jianping Zhang – Κίνα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 550 επιστήμονες και στελέχη γεωπάρκων από 52 χώρες και παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων, δημιουργίας υποδομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί έξι περιοχές ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και οι εκπρόσωποί τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν, καθώς και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Μπαλάσκα
Μυτιλήνη, Ελλάδα

H WP εξηγεί γιατί η υφήλιος μαθαίνει Ελληνικά: Γιατί ο ΠΟΫ διάλεξε την ελληνική αλφαβήτα αλλά εξαίρεσε το «Χι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: