Nέο οχυρό των SOF στα Μέγαρα: Εστιασμένο στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών σε αστικό περιβάλλον (video- photos)

Τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων έδρασαν με ταχύτητα εντός της “κατοικημένης” περιοχής όπου έπρεπε να ξεχωρίζουν κατά την εκκαθάριση οικιών τους “πολίτες” από τους “ατάκτους”. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα καταιγιστικά πυρά από τα τμήματα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών και την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομέων, στο νέο πεδίο ανορθόδοξου πολέμου στα Μέγαρα έδειξαν την επιχειρησιακή αξία που έχει γι’ αυτούς, αυτό που δημιουργήθηκε στο Κανδήλι.

Οι εκκαθαρίσεις οικιών, η εξουδετέρωση τρομοκρατών που επιτέθηκαν στα τμήματα με αυτοκίνητο, η αιώρηση του ελικοπτέρου με τον ελεύθερο σκοπευτή, ο αιφνιδιασμός από την εμφάνιση SOF από το τούνελ που δημιουργήθηκε στα Μέγαρα, ήταν ορισμένες σκηνές, εντυπωσιακές, ριψοκίνδυνες και ρεαλιστικές, γεγονός που έδειχναν το επίπεδο της εκπαίδευσης των ανδρών που στελεχώνουν τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

  • Οι εμπειρίες των συνεκπαιδεύσεων στο εξωτερικό, τα μέσα, τα πεδία, η διαλειτουργικότητα, έπιασαν τόπο μέσα από την πολλή δουλειά των στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων, που ανέλαβαν να μεταμορφώσουν, στην κυριολεξία ένα πετρώδες χωράφι που χρησιμοποιούνταν διαχρονικά ως πεδίο βολής τυφεκίων, σε πεδίο ασκήσεων ανορθόδοξου πολέμου ημιαστικής περιοχής.

Και εκεί οι commandos μπορούν πλέον να ξεδιπλώνουν πολλά σενάρια μάχης εντός κατοικημένου τόπου, διδάγματα δηλαδή από τα σύγχρονα πεδία των πραγματικών μαχών στα οποία έχουν εμπλακεί τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η τεχνογνωσία τόσο των Ανώτατων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων από εκπαιδεύσεις τους στο εξωτερικό, αλλά κι αυτή που έχουν αποκομίσει τα SOF τμήματα, βοηθήσαν στο «χτίσιμο» του νέου ανορθόδοξου πεδίου ασκήσεων.

Πολλά έχουν «ξεσηκωθεί» από αντίστοιχα πεδία στο Ισραήλ ή τις ΗΠΑ καθώς τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται κατά διαστήματα στο εξωτερικό, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους στο ανορθόδοξο πνεύμα. Δεν είναι λίγες και εκείνες οι ιδέες από το αντίστοιχο κέντρο της Ιορδανίας το οποίο ωστόσο δύσκολα κανείς μπορεί να το φτάσει ή να το ξεπεράσει σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

  • Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τέτοια κέντρα στο εξωτερικό δημιουργήθηκαν με τεράστια κονδύλια που πολλές φορές έχουν αγγίξει ή και ξεπεράσει το 1 δις δολάρια. Και αυτά τα στελέχη είναι άξια συγχαρητηρίων διότι δούλεψαν και το έκαναν μόνο με το μεράκι τους. Τα κονδύλια ήταν σχεδόν μηδενικού κόστους– αν εξαιρέσει κανείς την περίφραξη, τις κάμερες παρακολούθησης της εκπαίδευσης και τ’ αλουμίνια που χρειάστηκαν ώστε να μετατραπούν τα containers σε οικίσκους.

Οι αναβαθμισμένες δυνατότητες του πεδίου ασκήσεων εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και μονάδων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών στην χρήση ατομικού και ομαδικού φορητού οπλισμού. Σε εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών τμημάτων, όπως δηλαδή δρουν οι SOF παγκοσμίως.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν πεδία βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπόγειων.  

Στο Κανδήλι που βρέθηκε η σελίδα μας, είδαμε από κοντά τις τέσσερις διαφορετικές περιοχές ασκήσεων, τις οποίες είχαμε περιγράψει άλλωστε στο ρεπορτάζ μας την περασμένη Παρασκευή!

Τι έκανε το μεράκι: Από τα παραπήγματα στο control room και τα de-briefing

Η πρώτη είναι το γνωστό Killing House. Το νεότερο μάλιστα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ξύλινο παράπηγμα, το οποίο μετά από κάθε βίαιη είσοδο των στελεχών ειδικών επιχειρήσεων ήθελε ανακατασκευή.

  • Η δεύτερη περιοχή περιλαμβάνει το πεδίο ελαττωμένης απόστασης βολών στο οποίο μικρές ομάδες SOF μπορούν να εξασκηθούν σε πυρά ακριβείας και ταχείας αντίδρασης. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και λαβύρινθος εκπαίδευσης, επιπέδου ομάδας στον οποίο υπάρχουν κρυμμένοι στόχοι. Στο ημιαστικό τοπίο του νέου πεδίου βρίσκεται το control room που εκεί οι εκπαιδευτές καταγράφουν κάθε κίνηση των ομάδων που εκπαιδεύονται. Από εκεί μπορούν μάλιστα να δώσουν εντολές για να υπάρξει «κίνηση» εχθρικού στόχου, ν’ αλλάξουν τα σενάρια, ν’ ανεβάσουν τον βαθμό δυσκολίας κ.ο.κ. Εκεί θα συγκεντρώνεται πλέον κάθε τμήμα για την λεγόμενη απενημέρωση που αποτελεί ίσως την κορωνίδα στη νέα εποχή του ανορθόδοξου πεδίου, διότι μέσα από το de-briefing ο κάθε εκπαιδευόμενος βλέπει καταγεγραμμένες τις κινήσεις του και οφείλει ο ίδιος να παραδεχτεί το λάθος που έκανε.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν οικίσκοι που μπορεί ν’ ασκηθούν στελέχη επιπέδου διμοιρίας.

Στην τέταρτη περιοχή το επίπεδο των εκπαιδευόμενων ανεβαίνει σημαντικά σε επίπεδο λόχου.

Εκεί υπάρχει και πύργος καταρρίχησης ο οποίος προσομοιάζει την ταχεία κάθοδο με σχοινί από ελικόπτερο (fast roop). Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνει το τούνελ που έχουν σκάψει οι καταδρομείς, το οποίο είναι ορισμένων εκατοντάδων μέτρων και θα ωφελήσει ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των στελεχών.

Άφωνη από το επίτευγμα η στρατιωτική ηγεσία

Η στρατιωτική ηγεσία που είδε για πρώτη φορά από κοντά το νέο πεδίο μάχης ημιαστικού- αστικού περιβάλλοντος, που έστησαν τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, με πολύ προσωπική εργασία στο Καντήλι Μεγάρων, έμειναν άφωνοι καθώς δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί από το τίποτα ένα πετυχημένο επιχειρησιακό «μικρό χωριό».

Οι Επιτελείς πάντως που βρέθηκαν στο Καντήλι αναφέρθηκαν με νόημα στην πολύ πρόσφατη διάκριση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών που χαρακτηρίστηκε ως «εξαίρετο» στη Νατοϊκή αξιολόγηση, ως μονάδα έτοιμη για οποιαδήποτε αποστολή της ανατεθεί.

Αυτό σε συνδυασμό- όπως έλεγαν ανώτατοι Αξιωματικοί- με την διαρκή εκπαίδευση σ’ ένα τέτοιο ανορθόδοξο αστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, προετοιμάζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τα τμήματα είτε για επόμενη αξιολόγηση είτε ν’ ανταποκριθούν με ασφάλεια οπουδήποτε πρέπει να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Μετά το “προσύμφωνο” των φρεγατών Belh@rra: Τώρα focus στις κορβέτες με «μνηστήρες» να πιέζουν για τις ΜΕΚΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: