Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το «Ορούτς Ρέις»: Λαϊκισμός άλλης εποχής μήπως σωθεί από τη λαϊκή οργή

File Photo Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis EPA/TOLGA BOZOGLU




Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21), με την οποία παρατείνονται έως τις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους οι έρευνες σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Τουρκία και στα Κατεχόμενα.

Πρόκειται για μια περιοχή εντός της οποίας –με κάποιες διακοπές και ορισμένες φορές ελαφρώς δυτικότερα– το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» διεξήγαγε έρευνες κατά τους προηγούμενους σχεδόν δυόμισι μήνες.

Η ανανέωση ερευνών σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται κατά κύριο λόγο εντός τουρκικών θαλάσσιων ζωνών γίνεται αντιληπτή από έμπειρους παρατηρητές ως κοινοποίηση παρουσίας της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, υπό το φως της επικείμενης επανάληψης γεωτρητικών δραστηριοτήτων αρκετά νοτιότερα, εντός της οριοθετημένης κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στο οικόπεδο 10 (Exxon Mobil/Qatar Energy), αλλά και της απόφασης της Λευκωσίας να παραχωρήσει και το οικόπεδο 5 στο συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ.
Χθες, καταγράφηκε σειρά παραβιάσεων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αιγαίο. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 παραβιάσεις, τέσσερις εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων. Εκ των 22 παραβιάσεων, οι 10 πραγματοποιήθηκαν από UAV.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική ικανοποίηση για τη διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο νέος νόμος προβλέπει: «Πρώτον, τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. Δεύτερον, χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού. Τρίτον, εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Τέταρτον, χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και, πέμπτον, τη σύσταση διακοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 γερουσιαστές από τις ΗΠΑ».

Η λίρα συνεχίζει να κατρακυλάει ενώ ο Ερντογάν μειώνει επιτόκια

Στην τέταρτη μείωση των επιτοκίων μέσα σε τέσσερις μήνες προχώρησε χθες η Τράπεζα της Τουρκίας,  πιστή στις προσταγές του Τούρκου προέδρου. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό που καλπάζει και διαβρώνει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση αυξάνει επιθετικά τον βασικό μισθό.

Η κεντρική τράπεζα συνόδευσε την απόφαση για μείωση των επιτοκίων στο 14% από το 19% στο οποίο βρίσκονταν μόλις πριν από τέσσερις μήνες, με την υπόσχεση ότι κλείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Η τουρκική λίρα συνεχίζει απρόσκοπτα την ελεύθερη πτώση της και μόλις έγινε γνωστή η νέα κίνηση της κεντρικής τράπεζας υποχώρησε κατά ένα ακόμη 5,4%. Ετσι η συνολική υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος από την αρχή του έτους υπερβαίνει πλέον την πτώση 50% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στις 15,6583 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Παρά την κραυγαλέα απόκλισή της από τη γενικότερη τάση μεταξύ κεντρικών τραπεζών που στρέφονται σε περιοριστική νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, η στάση της Τράπεζας της Τουρκίας δεν εκπλήσσει, καθώς είναι γνωστή η ιδιαιτερότητά της, που έχει άλλωστε κοστίσει τη φυγή μεγάλου μέρους του ξένου κεφαλαίου. Η  κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας εφαρμόζει την  αλλοπρόσαλλη αυτή πολιτική, με τον πληθωρισμό στο 20%, καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και επιμένει στο χαμηλό κόστος του δανεισμού προκειμένου να διασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προκειμένου να αμβλύνει τα δεινά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος στα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε χθες αύξηση του βασικού μισθού κατά 50% από το επόμενο έτος. Η θεαματική αυτή αύξηση συνεπάγεται πως ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί σε καθαρές αποδοχές  στις 4.250 τουρκικές λίρες, ποσό που με την τρέχουσα ισοτιμία της τουρκικής λίρας ισοδυναμεί με 275 δολάρια τον μήνα. Σημειωτέον ότι για όλο το 2021 ο βασικός μισθός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες, που στις αρχές του τρέχοντος έτους ισοδυναμούσε με 380 δολάρια τον μήνα.

Ωστόσο, με τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 51%, αντιστοιχούσε πλέον σε μόλις 186 δολάρια.Μιλώντας στο Bloomberg ο Νικ Σταντμίλερ, υπεύθυνος αναδυόμενων αγορών στη Medley Advisors στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η αύξηση αναπληρώνει την απώλεια του εισοδήματος από την υποτίμηση που έχει σημειώσει η λίρα στη διάρκεια του έτους και ουσιαστικά οι μισθοί παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, ότι με τον τρόπο αυτό «εξανεμίζεται το όποιο όφελος αύξησης της ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει το χαμηλό κόστος των εργατικών από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας». Μαζί με αυτό χάνεται και το επιχείρημα του Τούρκου προέδρου πως θα τονώσει την οικονομία με την πολιτική του των χαμηλών επιτοκίων και της χαμηλής ισοτιμίας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας.

Την εντυπωσιακή αύξηση του βασικού μισθού ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς. Τόνισε μάλιστα πως πρόκειται «για τη μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια» και εξέφρασε την ελπίδα πως «καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους εργαζομένους να συνθλιβούν κάτω από τις αυξήσεις των τιμών». Υποσχέθηκε, άλλωστε, πως αρχής γενομένης από το νέο έτος, θα καταργηθεί επίσης ο φόρος εισοδήματος στον κατώτατο μισθό.

Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενώ είναι πιθανόν να εξωθήσει ορισμένους εργοδότες σε μείωση του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία στη χώρα. Ανάμεσά τους ο Μάικ Χάρις, ιδρυτής της συμβουλευτικής Cribstone Strategic Macro, που υπογραμμίζει πως «τώρα το ερώτημα είναι πόση από την πρόσθετη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα καταλήξει σε ξένα νομίσματα και θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού».

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 21,3% τον Νοέμβριο και ειδικότερα το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 27,1%. Σημειωτέον ότι στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας φέρουν πάνω από το 40% των εργαζομένων στην Τουρκία να πληρώνεται με τον βασικό μισθό. Εν ολίγοις, η αύξηση του βασικού μισθού θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας σε μια στιγμή που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εξακολουθεί να υποχωρεί διαρκώς.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, Bασίλης Νέδος, Bloomberg μέσω kathimerini

Ο Κιλιντσάρογλου απειλεί συνεργάτες του Ερντογάν: Κατεβείτε από το τρένο της αυτοκτονίας για να σωθείτε [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: