Νέα φωτογραφία καίει τον Τζόνσον: Με τους Βρετανούς σε lockdown, έστηνε μίνι πάρτι με κρασάκι και τυριά στην αυλή της Ντάουνινγκ

Φωτογραφία από τη ιστοσελίδα του Guardian




Εκθετος για μία ακόμη φορά ο Μπόρις Τζόνσον με αφορμή και πάλι την πρωτοφανή περιφρόνηση που αποδεικνύεται ότι επεδείκνυε έναντι των μέτρων lockdown που ο ίδιος είχε πέρυσι επιβάλει.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Guardian έχει τρραβηχτεί στις 15 Μαϊου του 2020 και ο Τζόνσον εμφανίζεται να απολαμβάνει κρασί και τυριά μαζί με τη σύζυγό του και άλλα περίπου 17 μέλη του προσωπικού, στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του περυσινού lockdown.

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε στον Guardian μετά την άρνηση της Ντάουνινγκ, την περασμένη εβδομάδα, να παραδεχθεί ότι όντως είχε υπάρξει μια κοινωνική εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 με κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και πίτσα μέσα και έξω από το κτίριο.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ εργαζόταν στον κήπο το απόγευμα και το βράδυ.

Ωστόσο, η εικόνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό. Τα μπουκάλια κρασιού είναι ενδεικτικά, υπάρχει έλλειψη κοινωνικής απόστασης και περίπου 19 άτομα είναι συγκεντρωμένα κατά ομάδες στην ταράτσα και το γκαζόν της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την εποχή εκείνη η κοινωνική επαφή μεταξύ των νοικοκυριών περιοριζόταν σε δύο άτομα, τα οποία μπορούσαν να συναντηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυαν και οι προσωπικές συναντήσεις θα έπρεπε να πραγματοποιούνται μόνο εάν ήταν «απολύτως απαραίτητο».

Η Άντζελα Ρέινερ,  αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, περιέγραψε την εικόνα ως «ένα χαστούκι στο βρετανικό κοινό», προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός μας δείχνει σταθερά ότι δεν σέβεται τους κανόνες που θέτει σε εφαρμογή για εμάς. Έπιναν και έκαναν πάρτι ως αργά το βράδυ όταν οι υπόλοιποι από μας μόλις πρόσφατα κάναμε μια καθημερινή βόλτα».

Στη νέα εικόνα που δημοσιεύει ο Guardian, ο Μπόρις Τζόνσον και η Κάρι, που κρατά το νεογέννητο μωρό τους, φαίνονται να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι με πλατό από τυριά και κρασί, μαζί με ακόμη δύο άτομα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε πει ότι ο Τζόνσον δούλευε στον κήπο προτού αποσυρθεί στο διαμέρισμά του στις 7 μ.μ.

Μάλιστα στις 15 Μαϊου, ο Ματ Χάνκοκ, τότε υπουργός Υγείας, είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου στις 5 μ.μ. καλώντας τον κόσμο να τηρεί τους κανόνες και να μην εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό του Σαββατοκύριακου για συναθροίσεις.

Εκείνη την εποχή τα σχολεία ήταν ακόμη κλειστά, όπως επίσης και οι παμπ και τα εστιατόρια, με αυστηρούς ελέγχους στις κοινωνικές επαφές.

Είχε μεν επιτραπεί σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά οι οδηγίες έλεγαν ότι η κοινωνική απόσταση 2 μέτρων θα πρέπει να τηρείται ανά πάσα στιγμή και «μόνο οι απολύτως απαραίτητοι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρευρίσκονται στις συναντήσεις».

Με πληροφορίες από Guardian

Έρχονται δύσκολες ημέρες: Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει όλο τον κόσμο – Έκκληση Φάουτσι για εμβολιασμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: