Μονόδρομος ουσιαστικά ο εμβολιασμός μετά τις αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης: Στους τρεις μήνες η διάρκεια ισχύος

Πινακίδα σε εστιατόριο που επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους. EPA/JUSTIN LANE




Τον εμβολιασμό ως μόνο δρόμο για την απόκτηση και διατήρηση μακροχρόνιων προνομίων πρόσβασης σε χώρους ψυχαγωγίας, καταστήματα και άλλες δραστηριότητες υποδεικνύει ουσιαστικά και η χθεσινή αλλαγή στον χρόνο διάρκειας της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης που από τους έξι μήνες μειώνεται στους τρεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου θα λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ τα εκδοθέντα από την 1η Νοέμβριου 2021 και μετά θα διαρκούν τρεις μήνες.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Η σχετική ΚΥΑ κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης σε τροπολογία του Υπουργείο Υγείας και προβλέπει επίσης πέραν της μείωσης του χρόνου πιστοποιητικού νόσησης από έξι σε τρεις μήνες και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς.

Ειδικότερα, ρυθμίζεται το ζήτημα της έκτακτης καταβολής οικονομικής ενίσχυσης στο υγειονομικό προσωπικό. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στη μισθοδοσία Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί το από Ιανουαρίου 2021 μέχρι και 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού.

Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής με απόφαση του φορέα, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνάπτει, συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμών και την έγκαιρη διάθεση των εμβολίων στα Εμβολιαστικά Κέντρα

Το σκεπτικό της απόφασης

Για τη μείωση του χρόνου ισχύος,  το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στην επιστημονικά αποδεδειγμένη μείωση της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωναιό. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφεται μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση με λοίμωξη covid-19. Ο συνδυασμός δε της κυκλοφορίας της Ομικρον με την έλευση του χειμώνα, όπου αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανανέωση της ουσιαστικής ισχύος του εμβολιασμού για covid.

Μόνο με μοριακό τεστ

Σημειώνεται ότι η απόκτηση του πιστοποιητικού νόσησης με πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής γίνεται πλέον μόνο με μοριακό τεστ, και όχι με rapid τεστ, γεγονός που κλείνει περαιτέρω τις «τρύπες» του συστήματος που είχαν παρατηρηθεί, δηλαδή πολίτες να αποκτούν ουσιαστικά έναντι 10 ευρώ πιστοποιητικά νόσησης με ένα απλό rapid test, ψευδώς δηλωμένο ως θετικό.

Η οριστικοποίηση της μείωσης στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, αναμένεται να εντείνει, ως ένα βαθμό, τον εμβολιαστικό ρυθμό καθώς μετά την παρέλευση τριμήνου, οι νοσήσαντες θα χάνουν αυτομάτως τα προνόμια πρόσβασης που απορρέουν από αυτό.

Σημειώνεται ότι μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών, περισσότεροι από 80.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει ή ήδη έχουν κάνει το εμβόλιο τους.

Προς διάρκεια εννέα μηνών η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τη Δευτέρα από τον Θ. Πλεύρη, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με την πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson).

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε στηρίζει αυτή την πρόταση, ωστόσο κάποιες επιμένουν ότι το όριο ισχύος πρέπει να τεθεί στους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σλοβένικη προεδρία του Συμβουλίου έχει καταθέσει πρόταση για να ισχύσει το εννεάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια εντός Ε.Ε. (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να ισχύσει από τις 10 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των ταξιδιών για εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε.).

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ, Καθημερινή.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη μετάλλαξη Όμικρον – “Στις επόμενες 10-15 μέρες πιο ασφαλή συμπεράσματα”, λέει ο Μόσιαλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: