Κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού: Αποφασίσθηκε η συγχώνευση της Κοινότητας Καΐρου με την Κοινότητα του Πορτ Σαΐντ

File Photo: Στιγμιότυπο από την χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου για τα παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, ελληνικής καταγωγής που φοιτούν σε ξένα σχολεία. Photo: Ελληνική Κοινότητα Καϊρου/ekkairo.org




Τον κύκλο της ιστορίας της ολοκληρώνει μία από τις σημαντικότερες Κοινότητες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς η Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Σαΐντ, που κάποτε ήταν πολυπληθέστατη, με σχολείο και εκκλησία και πολλούς Έλληνες, αποφάσισε – λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσής της – να ξεκινήσει τη διαδικασία συγχώνευσής της με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη (ο οποίος μάλιστα εκεί γεννήθηκε και ο ίδιος), της προέδρου της εν λόγω κοινότητας, Χρυσούλας Θεοχάρους, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή, και του προξενικού λιμενάρχη, Βασίλη Πιτάκη.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε όλους τους τομείς, όπως τονίστηκε από την πρόεδρο κα Θεοχάρους, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά και στις ιατροφαρμακευτικές και υπηρεσίες περίθαλψης που μπορεί να εξασφαλίσει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για τα νέα μέλη της από το Πορτ Σαΐντ, με το σύγχρονο ελληνικό νοσοκομείο που λειτουργεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στην αριθμητική συρρίκνωση των Αιγυπτιωτών αναφέρθηκε και ο πρέσβης κ. Γαριλίδης, ο οποίος πάντως τόνισε ότι «η Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Σαΐντ δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα των προγόνων μας» σε ένα οικόπεδο που δωρήθηκε από την Αίγυπτο στον βασιλέα Γεώργιο Α΄, επισημαίνοντας ότι «τώρα που οι αριθμοί είναι μικροί, πρέπει να ενωθούμε, διότι η ένωση αποτελεί και τη δύναμή μας, καθώς όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, γινόμαστε πιο δυνατοί».

Τέλος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένο για όλους μας, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση όλου ανεξαιρέτως του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: