Κύπρος: Υπογράφηκε το συμβόλαιο για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy

Photo Το συμβόλαιο υπέγραψε εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας (International Upstream and Exploration) Αλί αλ Μάνα. ΚΥΠΕ




Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνα Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Το συμβόλαιο υπέγραψε εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας (International Upstream and Exploration) Αλί αλ Μάνα.

Πρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται. Η κοινοπραξία ήδη κατέχει την άδεια για το διπλανό τεμάχιο 10.

Σε δήλωσή της στην τελετή υπογραφής, η κ. Πηλείδου είπε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργειών εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 5. Είπε ακόμη ότι η κοινοπραξία ανέλαβε να ξεκινήσει το 2022 τις εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ερευνητικές δραστηριότητες της κοινοπραξίας στο γειτονικό τεμάχιο 10 «μας επιτρέπει να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτιες ερευνητικές δραστηριότητες».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Δεν ξέρω ακόμη αν μπορώ να είμαι αισιόδοξος, ακόμα μαθαίνω: Συνάντηση του νέου αντιπροσώπου ΟΗΕ με Αναστασιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: