Η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει να ακυρωθεί η συνάντηση 3+1 με Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Secretary of State Antony J. Blinken Blinken holds a Meet and Greet with U.S. Mission Indonesia, in Jakarta, Indonesia, on December 14, 2021. State Department photo by Ron Przysucha




Ένα σπουδαίο μέρος του νομοσχεδίου των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, που ψηφίστηκε ως “κομμάτι” του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, είναι η αναφορά στη σημαντική τριμερή συνάντηση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι η γνωστή ως 3 συν 1, η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά με τους Ρεπουμπλικάνους και τείνει να εξαφανιστεί με τους Δημοκρατικούς για χάρη της Τουρκίας.

Δυστυχώς το γραφειοκρατικό παλιό σύστημα επανήλθε …δριμύτερο και δείχνει τάσεις να “σκοτώσει” εκείνη τη σημαντική πρωτοβουλία του πρώην υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Και ‘άα γίνονται για τα “μάτια” του Ταγίπ Ερντογάν. Ναι του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας, όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο συμπεριέλαβαν το παραπάνω σχήμα στο νόμο για την αμυντική σχέση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και έτσι θα υποχρεωθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πραγματοποίησης της συνάντησης.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι φιλέλληνες γερουσιαστές, με πρωταγωνιστή, όπως πάντα, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ:

Στο νόμο αναφέρεται πλέον ότι το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ι+1:σραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις τέσσερις χώρες.

Άρα οι γερουσιαστές απαιτούν επέκταση της συνεργασίας αυτής, όχι ακύρωσής της, και θα είναι ένα ζήτημα που θα θέσει απέναντι το Κογκρέσο και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγές εδώ στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι θα δοκιμαστεί η σχέση μερικών σημαντικών γερουσιαστών με τον κ. Μπλίνκεν για το θέμα αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τάσεις υποβάθμισης οφείλονται στην βλακώδη θεωρία των γραφειοκρατών ότι με τη συνεργασία αυτή ενοχλείται η Τουρκία.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο του κ. Μενέντεζ και του κ. Ρούμπιο, που είναι μέρος του προϋπολογισμού του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ειδικά στον στρατιωτικό τομέα.

  • Η Ελλάδα, εάν το επιθυμεί και εάν έχει τα χρήματα που χρειάζονται θα μπορεί να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Βεβαίως στην περίπτωση της χώρας μας, η Αμερική θα δει το θέμα ευνοϊκά σε ότι αφορά τη δανειοδότηση.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος (Μπάιντεν) έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα μόλις αυτή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που ήταν ο πρωτεργάτης του νομοσχεδίου αυτού, και οι ακτιβιστές του HALC που έδωσαν τις μάχες για να γίνει μέρος του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, πιστεύουν ότι ειδικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υποχρεωμένο να το υλοποιήσει σε ότι αφορά, και ειδικά στην προστασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Όπως είναι υποχρεωμένη κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: