Η γεωπολιτική και η στρατηγική καθοδηγούν τις σχέσεις Ελλάδας και Αμερικής: Νέα εποχή για τις δύο χώρες…

FILE PHOTO: Oι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας, συνυπογράφουν την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Photo State Department photo by Freddie Everett




Νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη βάση κοινών δημοκρατικών αξιών και κοινών συμφερόντων. Η διμερής σχέση είναι στρατηγική, πολύπλευρη και αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, γράφει η ιστοσελίδα Modern Diplomacy 

Η προώθηση μιας σταθερής αμυντικής συνεργασίας και η υποστήριξη μιας ασφαλούς Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν βασικούς πυλώνες της σχέσης που επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στην περιοχή, τόσο σε πολυμερές, όσο και διμερές επίπεδο.

Σε πολυμερές, έχει συναφθεί εταιρική σχέση 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αμιγώς διμερές πλαίσιο, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη δέσμευση μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου, στο περιθώριο του οποίου υπογράφηκεμεταξύ άλλων αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), ως βάση διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Η MDCA αναθεωρήθηκε και αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες, ολοένα βαθύτερες και διευρυνόμενες πτυχές της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

Σε αυτή τη βάση, η MDCA περιέχει μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα και των δύο χωρών να προστατεύουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα η μία της άλλης έναντι ενεργειών που απειλούν να περιλαμβάνουν ένοπλη επίθεση ή απειλή χρήσης βίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ερμηνευθεί ως σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ουάσιγκτον θα σταθεί στο πλευρό της Αθήνας στην αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση της απειλής πολέμου με την Ελλάδα, εάν η τελευταία ασκήσει το δικαίωμά της διεθνούς δικαίου και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε δώδεκα ναυτικά μίλια.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται σε επιπλέον τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα και παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο στις ΗΠΑ να επενδύσουν αμυντικά στην Ελλάδα τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποσύρεται από άλλα μέρη της περιοχής.

Αυτό που μπορεί κανείς να δει στην τροποποιημένη συμφωνία είναι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια νέα εγκατάσταση σαν τη Σούδα καθώς επιτρέπει τη στάθμευση και κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων και τη στερέωση ενός αναδυόμενου άξονα προς τη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία έχει γίνει ιδιαίτερα πολύτιμη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ ως εναλλακτική διαδρομή προς τα Στενά του Βοσπόρου, δεδομένης της σημασίας της Μαύρης Θάλασσας.

Οι υποδομές γύρω από την Αλεξανδρούπολη θα επιτρέψουν τη στάθμευση των αμερικανικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, ένας ενεργειακός αγωγός από την Ελευσίνα έως την Καβάλα στη βόρεια Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στη Βουλγαρία με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα.

Σημαντική είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία. Συνολικά, η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας διασφαλίζει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και δημιουργεί μια αμυντική ασπίδα για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Modern DiplomacyGeopolitics and strategy drive Greece-US relations

Ένα πραγματικά αρρωστημένο άρθρο στη Yeni Şafak: “Βλέπει” κτύπημα των Αμερικανών από την Αλεξανδρούπολη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: