«Η Ελλάδα …ψηφιακό Ελτοράντο για μυημένους! Μήπως καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες για αβέβαιες επενδύσεις;»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ με αφορμή τις νέες μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΡΙΟΥ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Μέρα παρά μέρα, μεγαλόσχημοι ξένοι «επενδυτές», διψασμένοι να πάρουν σειρά για να εξασφαλίσουν προνομιακή πρόσβαση στο «ελληνικό ψηφιακό Ελντοράντο» παρελαύνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είτε δια ζώσης, είτε στην κεντρική οθόνη της αίθουσας συσκέψεων ανταλλάσσουν ιδέες με τον πρωθυπουργό, πρόθυμο ξεναγό -οικοδεσπότη και μια πλειάδα «επιτελικών στελεχών», υπουργικών και άλλων, που υποδύονται την ομάδα υποδοχής. Groupies των επενδύσεων…

Τα ονόματα, συνήθως είναι βαρύγδουπα, δεν λέω. Microsoft, Amazon, Deutsche Telecom, λες κι η Ελλάδα αίφνης μεταμορφώθηκε σε Silicon Valley των Βαλκανίων. Οι «επενδύσεις» όμως, είναι ολίγον ασαφείς ως προς το αντικείμενο τους.

Ακατανόητες για το πλατύ κοινό που βομβαρδίζεται με νεοπαγείς όρους, για «ψηφιακούς κόμβους», «ψηφιακούς μετασχηματισμούς», «υπολογιστικά νέφη», «κέντρα πληροφοριακών δεδομένων», «οικοσύστημα 5 G» και πάει λέγοντας.

  • Μία νέα γλώσσα «πεφωτισμένων» αναδύεται που την μιλούν σοφοί τεχνοκράτες όπως ο Πιερρακάκης και ο Σκέρτσος, αλλά κάνει τον μέσο Ελληνα να αναρωτιέται: Βρε τι είναι τούτα; Τρώγονται;

Για να μην τα καταλαβαίνουμε, κάτι σπουδαίο θάναι, λένε ορισμένοι από εμάς. Μπράβο στο Κυριάκο που  μας ταξιδεύει στην πρώτη ταχύτητα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Στο χωριό μου όμως, κάποιοι άλλοι λένε ότι πίσω από τα πολλά hubs, data centers, και clouds, κρύβεται απλώς η σημαία ευκαιρίας διαφόρων τυχάρπαστων που χρησιμοποιούν ακαταλαβίστικη «technofreak» αργκό, προκειμένου να σκεπάσουν τις αθέατες πτυχές μιας κομπίνας, ή ακόμη χειρότερα, την απόλυτη γύμνια της δικής τους αμορφωσιάς που δεν τους επιτρέπει να καταρτίσουν business plan επαρχιακού κομμωτηρίου.

Δεν υιοθετώ καμία από τις δύο απόψεις, αλλά δεν σας κρύβω ότι την τελευταία μεγαλεπήβολη επένδυση της Deutsche Telecom, στον ήδη γερμανικό ΟΤΕ, δυσκολεύτηκα κι εγώ να την συλλάβω. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα το «ρεπορτάζ» στα αγαπημένα μου «ειδησεογραφικά σάιτ», που με βοηθούν να αποκρυσταλώνω την «γραμμή», αλλά συμπέρασμα δεν έβγαζα.

Με εντυπωσίασε, πρέπει να παραδεχθώ, ο εξωγήινος Γερμανός CEO στην γιγαντοοθόνη με το ασημί σακάκι-μπουφάν και από μέσα φούτερ με κορδόνια στην κουκούλα, που έμοιαζε σαν να έχει βγει από το φρουραρχείο στρατοπέδου συγκέντρωσης άλλης εποχής.

Ομως πέραν τούτου ουδέν. «Με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές», είπε ο εξωγήινος.

Στη συνέχεια έπεσε η «διευκρινιστική» από τον Πιερρακάκη: «Η συγκεκριμένη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι θα καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 2 εκατομμύρια γραμμές, τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων, αλλά και από τα κρατικά πλάνα, στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband…».

  • Ωχ, πάλι μπερδεύτηκα. Αναλφάβητος, είμαι, στην σύγχρονη γλώσσα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σκέφτηκα από μέσα μου κι αμέσως αναζήτησα παρηγοριά στην «αποκωδικοποίηση» του πρωθυπουργού: «Καθώς σας άκουγα», είπε ο Κυριάκος, «θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία «Top Gun» του 1986 (είχε συγκρατήσει και τη χρονιά, ο άτιμος!) «Νοιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα»!

Μας πες το έτσι βρε αδελφέ! «Ταχύτητα»! Ζβούουουμ ! Όπως κάποιος έλεγε «Πιότητα» και εννοούσε «ποιότητα».

Τώρα κατάλαβα. Ασε που θα πέσουν και 3 δις στη χώρα. Από τους Γερμανούς για εμάς. Δώρο.

Ωραία πράγματα. Μέχρι που ο γνωστός γκρινιάρης στην παρέα μου παρατήρησε ότι τα επενδυτικά προγράμματα με τις οπτικές ίνες επιδοτούνται αδρά από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης. Ανήκουν στην πίτα των «επιλέξιμων». Αρα τα χρήματα επιστρέφουν στην Γερμανία με το πρόγραμμα «Γιάννης κερνάει-Γιάννης πίνει».

Μικροψυχίες, σκέφτηκα πάλι από μέσα μου. Προχθές είχε έρθει κι η Amazon, μην το ξεχνάμε. Υποσχέθηκε να μας κάνει  κόμβο ταχείας διακίνησης των προιόντων της. Εναν από τους…τριάντα που σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά, εκτός ΗΠΑ. Κι αυτή η επένδυση θα είναι γαλαντόμος. Από 150-200 εκ. ευρώ.

Τώρα τι ακριβώς θα αφορά, θα σας γελάσω.. Ο Chief Technology Officer της εταιρείας είπε, όπως διάβασα στα αγαπημένα μου ενημερωτικά site , ότι με αυτό τον τρόπο η Amazon Web Services «θα δώσει λύση στις τεράστιες ανάγκες και τη ζήτηση που υπάρχει για τη μετάβαση στο cloud, αλλά και ακόμη πιο γρήγορες αποκρίσεις Κάτω από 10 milliseconds». Σβούουουμ!

Περνάμε σε άλλο επίπεδο, σκέφτηκα, κι έτρεξα να αναζητήσω λεπτομέρειες, ξαναπατώντας το ποντίκι του υπολογιστή μου που στο μεταξύ είχε κολλήσει.

«Βρε λες να φτηνύνει και το ρεύμα;» αναρωτήθηκα και έδιωξα από το κεφάλι  μου την σκοτοδίνη που μου είχε προκαλέσει λίγο νωρίτερα ο τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΗ.

  • Κάτι θα ξέρει ο πρωθυπουργός που διώχνει τους βρωμερούς λιγνίτες για να πάμε στην πράσινη ηλεκτροκίνηση. Εδώ ετοιμάζονται να κλείσουν τις πετρελαιοπηγές οι Αραβες.  Κι αμέσως το μυαλό μου πήγε στις κελεμπίες. Τις γοήτεψε κι αυτές η Ελλάδα του Μητσοτάκη.

Ετσι διάβασα στα site. Ο πρίγκηπας διάδοχος ήταν σαφής: «Καρντάση έχω πέντε δις για πάρτη σου. Πες μου απλώς, που να τα σπρώξω.»

Respect! Εμας μας ρωτάνε που τα θέλουμε κιόλας. Όχι σαν τον Ερντογάν που τα δίνουν ελεημοσύνη για να βουλώσει τρύπες.

Κι ύστερα ξαναέπεσε το βλέμμα μου στον λογαριασμό της ΔΕΗ και κατσούφιασα. Πέντε δις δεν έλεγε ότι θα φέρει κι ο Λαφαζάνης από τον Πούτιν; Μόνο που αυτόν, τα site, τον είχαν πάρει στο ψιλό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Άγνωστες πτυχές του κατοχικού δανείου: Τo “non possumus” του Σμπαρούνη και ο δωσιλογισμός του σήμερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: