Γιορτές με μάσκες και χωρίς εκδηλώσεις – Έρχεται καραντίνα και για εμβολιασμένους, αλλαγές σε σχολεία, εργασία, εστίαση [video]

Photo Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης (Α), μιλά δίπλα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου (Δ), και ανακοινώνουν τα νέα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊου, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Mε νέα μέτρα σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής θα περάσουμε γιορτές με περιορισμούς ενώ με το νέο έτος φαίνεται ότι έρχονται τα δύσκολα με αλλαγές στην εστίαση, στην εργασία, στα σχολεία ενώ στο τραπέζι είναι και η καραντίνα για τους εμβολιασμένους

Τα 5 «εορταστικά» μέτρα

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αφορά και τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.
  • Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις κατά τις εορτές
  • Οι επισκέπτες πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, επειδή υπάρχουν δείγματα ότι η νόσος εμφανίζεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, καλούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη ημέρα και την τέταρτη ημέρα από την είσοδο τους στην χώρα
  • Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί νέα μέτρα για αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν lockdown, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Νέα πιο σκληρά μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Όμως τα δύσκολα φαίνεται ότι έρχονται με τον νέο χρόνο οπότε και θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα θα εφαρμοσθούν μέτρα σε εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, ψυχαγωγία αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μάλιστα στο τραπέζι των ειδικών είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr και η καραντίνα για τους εμβολιασμένους εάν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

  • Πιθανότατα θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αφού στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει το θέμα της καραντίνας και για τους εμβολιασμένους. Μέχρι σήμερα εάν ένας πολίτης εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ ότι πρέπει να μείνει καραντίνα παρά μόνο εθελοντικά. Τα πρωτόκολλα όμως θα επικαιροποιηθούν και οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν εάν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να μένουν σε καραντίνα τις μισές ημέρες, δηλαδή 5 και όχι 10 ημέρες που ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν. Κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει από τον ΕΟΔΥ, την ώρα μάλιστα που οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη Μετάλλαξη Όμικρον.
  • Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στα σχολεία καθώς ήδη οι ειδικοί έχουν μελετήσει τι θα προτείνουν. Ειδικότερα οι επιστήμονες της επιτροπής εισηγούνται να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων που εντοπίζονται στον μαθητικό πληθυσμό, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Παρότι θα επιθυμούσαν να υπάρχει περιορισμός των μαθητών στην τάξη ή να πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής πρωί βράδυ, ή ανά εβδομάδα με τηλεκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να συμφωνεί.

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως την αμεση εφαρμογή μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων, ζήτησαν από την κυβέρνηση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η επέκταση της «Ομικρον» στη χώρα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, στη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και στην επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικής χρήσης διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποχρεωτικών τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παράλληλα, η επιτροπή έχει επεξαργαστεί και πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, στη λογική του περιορισμού της διασποράς του ιού, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και το οποίο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίασή της. Το πλαίσιο αυτών των μέτρων αφορά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.

Καπραβέλος: Χάνονται άδικα τόσες ψυχές – Από τον Αύγουστο ζητάμε νέα μέτρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: