Το ερώτημα πλέον είναι πότε θα απευθυνθεί η Τουρκία στο ΔΝΤ, όχι αν θα απευθυνθεί για δανεικά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνεται σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος epa09598682 Turkey, 23 November 2021. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία. Και λογικό είναι διότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, μία μεγάλη οικονομία που επηρεάζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αρκετές χώρες της περιοχής.

Η ανησυχία αφορά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες-μέλη της οποίας -άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στα γεγονότα που την Τρίτη συγκλόνισαν την Τουρκία:

Η κρίση οφείλεται βασικά στη μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν καθώς ξοδεύει ασύστολα κρατικά κονδύλια. Το καθεστώς του είναι το πλέον διεφθαρμένο στην ιστορία της χώρας και δεν είναι μυστικό ότι η διαφθορά δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται και το οποίο θέσαμε σε παράγοντες που ασχολούνται με την οικονομία, είναι πότε η Τουρκία θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όχι αν θα καταφύγει. Θεωρούν, λοιπόν, δεδομένο ότι η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως εξωτερική βοήθεια. Το άλλο ερώτημα είναι αν το Ταμείο διαθέτει τους πόρους για να διασώσει την τουρκική οικονομία.

Μιλώντας υποθετικά. Αν η Ελλάδα χρειάστηκε 110 δισεκατομμύρια πριν 11 χρόνια για να -τρόπος του λέγειν- «διασωθεί», πόσα κονδύλια θα απαιτηθούν για την Τουρκία. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Το συμπέρασμα από τις συζητήσεις που είχαμε είναι ένα και αποδεικνύει την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Μου είπαν, λοιπόν, ότι ο επόμενος, μετά τον Ερντογάν, ηγέτης της Τουρκίας, θα αναγκαστεί την επόμενη ημέρα της εκλογής του, να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Μεγάλη κουβέντα που μένει να αποδειχθεί.

Στο μεταξύ, η Διάσκεψη για τη Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τελικά, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Ο κ. Μπάιντεν θα λάβει μέρος από τον Λευκό Οίκο.

Μέχρι της στιγμής, η αμερικανική Προεδρία συνεχίζει να έχει αποκλεισμένη την Τουρκία, και άλλες χώρες που θεωρούνται αυταρχικά τα καθεστώτα τους. Όμως την ίδια στιγμή προσκάλεσε τους ηγέτες του Πακιστάν και των Φιλιππίνων και άλλων χωρών που είναι αυταρχικοί.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχουν και αξιωματούχοι αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πιστεύουν ότι πρέπει να προσκληθεί η Τουρκία, για να ενθαρρυνθεί η αντιπολίτευση να συνεχίσει τον αγώνα της για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Και θυμίζω ότι όταν ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη που πρέπει να φύγει, εννοούσε με εκλογές, όχι με πραξικόπημα.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μπάιντεν περιέγραψε τον Ερντογάν ως «αυταρχικό», υποστήριξε την τουρκική αντιπολίτευση και επέκρινε την πολιτική του έναντι των Κούρδων.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντί του τώρα, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει τότε ο κ. Μπάιντεν στην εφημερίδα New York Times.

«Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα», τόνισε ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για «να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά με την εκλογική διαδικασία».

Οι γραφειοκράτες επιμένουν, πάντως, να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στη Δύση. Καταγράψαμε και τις σχετικές δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, Κάρεν Ντόνφριντ.

Είναι ένα σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Είναι ένα σενάριο που βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας των γραφειοκρατών. Εκτός, εάν ο Ερντογάν απαλλαγεί από τους S-400 και σταματήσει τις αντιδυτικές ενέργειές του.

Αλλά και τότε πρέπει να αποδείξει αυτά που θα λέει όταν κάνει τη στραοφή…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αποφάσισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν “να τα βρει” με τον Ερντογάν; Έτσι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: