Τα απόρρητα πρακτικά είναι αμείλικτα για τον Γκουτέρες: Στο Κραν Μοντανά χάθηκε η αξιοπιστία του Γ.Γ. του ΟΗΕ

FILE PHOTO: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Credit UN Photo, Jean-Marc Ferré




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Τα απόρρητα πρακτικά των συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και αυτά του διαβόητου δείπνου στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο 2021, τα οποία δημοσίευσε ο έγκριτος δημοσιογράφος, κ. Μιχάλης Ιγνατίου, στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, έφεραν στο φως την πικρή αλήθεια για τα διαδραματισθέντα στο Ελβετικό θέρετρο κατά την μοιραία πενταμερή συνάντηση.

Καταδείχτηκε ο αντιδεοντολογικός και απαράδεκτος ρόλος του Γενικού Γραμματέα και του ειδικού του αντιπροσώπου Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ Γκουτέρες αντί να αρθεί στο ύψος του θεματοφύλακα των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, έδρασε ως προωθητής των τουρκικών θέσεων και ασπίδα προστασίας της εικόνας της Τουρκίας, ενώ ήταν πλήρως ενήμερος για τις αναλλοίωτες άτεγκτες θέσεις της Άγκυρας τόσο στο θέμα των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης όσο και στην παραμονή εσαεί τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Ενώ δημοσίως διεκήρυττε ότι επιδίωκε τη δημιουργία ενός «κανονικού κράτους» στην Κύπρο.

  • Η Κύπρος και ο λαός της , θύμα των δολοπλόκων Βρετανών και της επεκτατικής νεο-οθωμανικής Τουρκίας, διαχρονικά στήριζε τις ελπίδες της στον ΟΗΕ για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα που η Άγκυρα συνεπικουρούμενη από τη Βρετανία δημιούργησε στον κυπριακό λαό.

Η Γραμματεία του ΟΗΕ, έρμαιο των Βρετανικών μεθοδεύσεων, αποδείχθηκε όχι μόνο ανίκανη να πιέσει την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου αλλά με τη στάση της εξυπηρετεί τις τουρκικές αξιώσεις και απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της. Καταρρακώνοντας έτσι το κύρος του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την πενταμερή του Κραν Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας με τις ενέργειες του και τις παραλείψεις του διέλυσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού και απώλεσε την προς το πρόσωπο του εμπιστοσύνη του.

Το δίδυμο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και του Βρετανού Αν. Υπουργού Εξωτερικών, κ Ντάνκαν, συνέπραξε σε ανίερες και ανορθόδοξες μεθόδους προς τον σκοπό εξαπάτησης της Κυπριακής αντιπροσωπείας αλλά και άλλων, ώστε να εξασφαλισθούν περαιτέρω υποχωρήσεις για ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων. Ωθώντας έτσι την πλευρά μας σε οδυνηρές παραχωρήσεις οι οποίες απορρίπτονται από την πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νίκο Κοτζιά, ο κ. Ντάνκαν και ο κ. Έιντε έβαζαν συνεχώς πλάτες στον τουρκικό μαξιμαλισμό με αποτέλεσμα να χαθεί μια ευκαιρία για εξεύρεση λύσης. (Συνέντευξη του στον Κώστα Βενιζέλο στον Φιλελεύθερο).

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ορισμένοι εδώ και στην αλλοδαπή πίστωναν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου με ευελιξία και καλή θέληση για κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της παραμονής Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

  • Τη στιγμή που ο ίδιος διατυμπάνιζε με δημόσιες δηλώσεις του ότι το θέμα των εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Άγκυρα.

Όμως, το θέατρο του παραλόγου στο Κραν Μοντανά το οποίο έληξε άδοξα υπαιτιότητι της Τουρκίας άφησε εκτεθειμένη την Ελληνοκυπριακή πλευρά με την κατηγορία της συνυπεύθυνης μαζί με τον τέως κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. (Ιδ σχετική έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ). Για τούτο φρόντισε ο Έιντε μαζί με τους Βρετανούς.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Ν. Κοτζιάς στον Κώστα Βενιζέλο και η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 21/11/2021, το οποίο παραθέτω αυτολεξί:

«Μετά το Κραν Μοντανά, ο Έιντε λειτούργησε ως πλυντήριο της Τουρκίας. Συνεχώς προσπαθούσε να πείσει ότι οι Τούρκοι «είναι ευέλικτοι». Μια φράση που και αυτήν την ξεπατίκωσε από τους Τούρκους». Αλλά, δυστυχώς, την υιοθέτησαν και κάποιοι απ’ εδώ.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Σε αυτό το Crans Montana επιμένουν οι επικίνδυνοι αγγλο-τουρκο-διζωνικοί; Θρασύτατη υποστήριξη στην Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: