Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ: Συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές

FILE PHOTO: O απαράδεκτος Zόραν Ζάεφ κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του τόσο από την ηγεσία του κόμματός του όσο και από την πρωθυπουργία μετά την πανωλεθρία στις εκλογές. EPA, GEORGI LICOVSKI




Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα κάλπες.

  • Λίγο πριν τα μεσάνυχτα,  ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017. Το κόμμα του Ζάεφ έχει οριακή πλειοψηφία 62 από τις 120 έδρες μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές. με  εταίρους του συνασπισμού από την αλβανική μειονότητα της χώρας και μια οριακή νίκη έναντι του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

«Μαζί με τους πολίτες φέραμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και όταν υπάρχει δημοκρατία υπάρχει ευθύνη. Παραιτούμαι από τον Πρωθυπουργό Βόρειας Μακεδονίας και από τον Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας». αναφέρει στο tweet του ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές. Βάσει νόμου, ο συνασπισμός θα μπορούσε να συμφωνήσει σε έναν άλλο υποψήφιο πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς νέα ψηφοφορία.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, η ανεξάρτητη υποψήφια για τον Δήμο των Σκοπίων που υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, Ντανιέλα Αρσόβσκα, έλαβε το 55,85% των ψήφων, ενώ ο νυν σοσιαλδημοκρατικός δήμαρχος Petre Sigelov έλαβε το 40,6%.

Με πληροφορίες από Reuters και  ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

Απίστευτος Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Αγόρασε drone από μας η Ουκρανία, αλλά γιατί μας κατηγορείτε, αυτή τα χρησιμοποιεί!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: