Ωμή προειδοποίηση Σι προς Μπάιντεν: Παίζεις με την φωτιά στην Ταϊβάν και θα καείς

File Photo: O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής συνομιλεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην αίθουσα Roosevelt του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. EPA, SARAH SILBIGER




Η προειδοποίηση από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ότι πιθανή ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα είναι σαν να «παίζει με τη φωτιά», συμπυκνώνει το ψυχροπολεμικό, στην ουσία του, κλίμα της τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Παρότι και οι δύο πλευρές τόνισαν την προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών και η ψηφιακή αυτή σύνοδος Κορυφής ήταν μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις, τα καυτά ζητήματα δεν ήταν δυνατό να αποφευχθούν.

Η Κίνα, ως γνωστό, βλέπει την Ταϊβάν σαν μια αποσχισθείσα επαρχία που θα πρέπει κάποτε να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ταϊβάν να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης.

Η κινεζική κρατική Global Times ανέφερε ότι ο Σι απέδωσε τις πρόσφατες εντάσεις σε «επαναλαμβανόμενες προσπάθειες των αρχών της Ταϊβάν να αναζητήσουν υποστήριξη από τις ΗΠΑ για την ατζέντα της ανεξαρτησίας τους, καθώς και στην πρόθεση ορισμένων Αμερικανών να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν σε μια επιχείρηση ανάσχεσης της Κίνας.

«Τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά. Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί», φέρεται να ανέφερε ο Σι.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και κατά των Ουιγούρων στη βορειοδυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ. Η Κίνα από την πλευρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο κ. Μπάιντεν τόνισε την «ανάγκη να προστατευθούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και οι βιομηχανίες από τις αθέμιτες εμπορικές και οικονομικές πρακτικές της Κίνας.

Αλλά και εδώ ο Σι φάνηκε να έχει κάνει ένα δηκτικό σχόλιο για το θέμα, με το Reuters να αναφέρει ότι είπε στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να σταματήσουν «να καταχρώνται την έννοια της εθνικής ασφάλειας για να καταπιέζουν τις κινεζικές εταιρείες».

Αβρότητες

Η συζήτηση πάντως μεταξύ των δύο ανδρών ξεκίνησε σε επιφανειακά καλό κλίμα.

Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε στην αρχή της συζήτησης χρησιμοποιώντας μια έκφραση στα κινεζικά που αποδίδεται «παλιέ μου φίλε» τον αμερικανό ομόλογό του, παρότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε δημόσια τον Ιούνιο πως οι δυο τους δεν είναι επ’ ουδενί «φίλοι».

Η δήλωση αυτή είχε γίνει όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μπάιντεν εάν θα ήταν διατεθειμένος να τηλεφωνήσει στον κ. Σι, σαν «παλιός φίλος προς παλιό φίλο», για να ζητήσει να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούσαν την προέλευση του νέου κορωνοϊού. «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά· αλλά δεν είμαστε παλιοί φίλοι. Πρόκειται απλά και μόνο για business», για τη διαχείριση κρατικών υποθέσεων, είχε τότε αποκριθεί ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, ο κινέζος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση στην αρχή της συζήτησης με τον αμερικανό ομόλογό του, σε μια προσπάθεια να δείξει αληθινή καλή θέληση, όπως το είδε ο Ουάνγκ Χουιγιάο, πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση.

Αλλος τόνος, ίδια προβλήματα

Η σύνοδος διεξήχθη με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για σειρά ζητημάτων, από την Ταϊβάν ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τον συνεχιζόμενο διμερή εμπορικό πόλεμο ως τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ κ.λπ.. Ο τόνος μπορεί να έχει αλλάξει σε σύγκριση με την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ – η διμερής σχέση όμως παραμένει πιο τεταμένη παρά ποτέ από το 1979, όταν τα δύο κράτη σύναψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Καθεμιά από τις δύο χώρες θεωρεί την άλλη τη βασική ανταγωνίστριά της σε διεθνές επίπεδο. Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με βαθιά καχυποψία την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου και τις διεκδικήσεις του. Από την άλλη, η κινεζική ηγεσία διαμαρτύρεται ολοένα εντονότερα για τον αμερικανικό προστατευτισμό.

Στη σύνοδο συμμετείχαν από την κινεζική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην άλλη πλευρά, στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters, Xinhua, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τηλεδιάσκεψη κορυφής Μπάιντεν – Τζινπίνγκ: Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά τις αβρότητες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: