Ο Μακρόν, δια της TOTAL, να δείξει τη δύναμη του στον Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι στο Παρίσι… Εκεί θα δούμε τη μαγκιά του…

FILE PHOTO: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, στο Παρίσι. EPA, YOAN VALAT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, αποτελεί ιστορική εξέλιξη, μετά και την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποστείλει ένα εκ των υφυπουργών του στο Παρίσι.

Φώναξε, απείλησε, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος η Τουρκία εκτός αν ακυρωθούν οι προσκλήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Αλλά, στο τέλος υπέκυψε. Δεν πήγε ο ίδιος, ούτε έστειλε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Onal.

Ο «φτωχός» Onal αναγκάστηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ηγέτες που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει εχθρούς ή δεν τους αναγνωρίζει όπως τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Όμως ο κ. Αναστασιάδης ήταν εκεί και αναγνωρίζεται απ’ όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα και από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, που ηθελημένα έγιναν τσιράκια του παρανοϊκού αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας.

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η Κυπριακή Δημοκρατία πολεμήθηκε από την ελληνική χούντα, η οποία προσπάθησε να την διαλύσει. Στη συνέχεια ανέλαβε να ολοκληρώσει το «έργο» η κατοχική Τουρκία. Ήταν σχέδιο και αποδεικνύεται και από το εξαιρετικό νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, του επιτυχημένου διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή των Αθηνών. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία έμεινε όρθια και συνεχίζει να αντιστέκεται.

Μπορεί και ο σημερινός Πρόεδρος να συντάχθηκε με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, αλλά όταν ο λαός τον ψήφισε και τον ανέδειξε Πρόεδρο, βρήκε ξανά τα λογικά του. Αυτοί που τον κατηγορούν τώρα, όλοι πρώην έμμισθοι συνεργάτες του, που τους ακριβοπλήρωσε, νόμιζαν πως θα έτρεχε να υπέγραφε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν το έκανε και αντιμετώπισε την οργή τους. Φαίνεται ότι όταν οι πολιτικοί βρίσκονται ενώπιον αποφάσεων το ξανασκέφτονται. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν ήθελε τη λύση του Κυπριακού. Αβίαστα η απάντηση είναι θετική.

  • Γιατί δεν έλυσε το έρμο το Κυπριακό; Διότι η Τουρκία αρνείται να λύσει το πρόβλημα. Ο Γιώργος Βασιλείου δεν προσπάθησε. Βεβαίως και προσπάθησε… Το Κυπριακό θα «διευθετηθεί» εάν βρεθεί ένας Πρόεδρος που θα υπογράψει ότι απαιτεί η Τουρκία. Καθαρές κουβέντες…

Τι να κρυβόμαστε; Τι να κρύβεται και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης; Όλες οι αποκαλύψεις, με ή χωρίς εισαγωγικά, για το δικηγορικό του γραφείο φέρουν την υπογραφή των πρώην έμμισθων συνεργατών του. Καλά να πάθει. Ας πρόσεχε. Ο ίδιος τους έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσουν να τον καταστρέψουν. Είναι, ξέρετε, και αυτό ένα είδος διαφθοράς. Διότι τους πλήρωνε με χρήματα του κυπριακού κράτους. Και σε μία ενδεχόμενη έρευνα, θα φέρει και την ευθύνη.

Επιστρέφοντας στην πρόσκληση του κ. Μακρόν, διαπιστώνουμε ότι έχει σχηματιστεί μία μεγάλη συμμαχία από κράτη της Μεσογείου εναντίον της Τουρκίας. Είναι μία συμμαχία ειρηνική, η οποία δεν φοβίζει ακόμα την κατοχική δύναμη.

Ναι μεν σκούζουν ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, αλλά ακόμα δεν φοβούνται όσο έπρεπε. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η Τουρκία θα φοβηθεί και θα κάνει βήματα πίσω μόνο αν αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές της με τον ίδιο τρόπο.

Αν, λοιπόν, επιτευχθεί απόλυτη συναίνεση από όσους συμμετείχαν στη γαλλική σύνοδο ο Ερντογάν, για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη, θα το νοιώσει.

  • Αλλά αυτό που θα τον φοβίσει περισσότερο είναι η πραγματοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από τη γαλλική TOTAL και από την ιταλική ENI και βεβαίως οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν τις έρευνες όταν εμφανιστούν τα τουρκικά πολεμικά.

Όλα αυτά είναι δηλωτικά της κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία στα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να αμυνθεί. Πόσο μάλλον να …επιτεθεί. Διότι οι αποφάσεις για στρατιωτική ενίσχυση του νησιού δεν υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα. Οι Κύπριοι πολιτικοί διακρίνονται, ως γνωστό, για την ηττοπάθεια τους. Τα είπαμε…

Ας τα ξαναπούμε έστω και αν γινόμαστε βαρετοί… Με τα ποσά που καταχράστηκαν με τον ένα ή τον άλλο οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, η Κύπρος θα αγόραζε και πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Και το νησί θα μπορούσε και να αμυνθεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ΑΟΖ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θα ήταν ευχής έργο, να ακολουθήσει και μία έρευνα για την άνευ προηγουμένου πολιτική και οικονομική διαφθορά που ταλανίζει την Κύπρο και την έχει μετατρέψει σε περίγελο όλου του κόσμου.

Οι δημοσιογράφοι της Κύπρου οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοι τους, στο εξωτερικό. Η διαφθορά είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της Κύπρου και πρέπει, τέλος πάντων, να κάνουμε κάτι εμείς οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Δεν είναι δημοσιογραφία η αναπαραγωγή των δελτίων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Έλεος… Μου έλεγε φίλος δικηγόρος ότι αν σχηματιστεί μία δημοσιογραφική ομάδα για να ασχοληθεί με την απάτη των «πόθεν έσχες» όλη η Κύπρος θα τρίβει τα μάτια της. Η πρόσκληση αφορά όλους… Αρκετοί θα μου πείτε που ζώ… Και θα έχετε δίκιο. Έπεσαν κεφάλαια από τους διεφθαρμένους και σε μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζονται κάποιοι πληροφοριοδότες… Και αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο μίας έρευνας που θα αφορά τη διαφθορά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: “Χρειάζεται ο στρατός στην Κύπρο…”: Τι επικαλέστησε ο Τσαβούσογλου στον Γκουτέρες για να διατηρήσει τον Αττίλα στο νησί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: