Ήρθε η ώρα για τις τελικές αποφάσεις για τα F-16 Block 30: Κομβικό στοιχείο την ραχοκοκαλιά της ΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία απαιτεί «work horse» και αριθμούς κι αυτό το δίνει μόνο η ραχοκοκαλιά των F-16. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




 

Το μέλλον των F-16 Block 30, των πρώτων δηλαδή 32 αεροσκαφών που έφτασαν στην Ελλάδα και σήμερα απαρτίζουν τη δύναμη της 330 Μοίρας «Κεραυνός», δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τεθεί επί τάπητος στις συσκέψεις του αεροπορικού Επιτελείου.

Η πρώτη διαπίστωση, πικρή διότι διαπιστώνεται το οφθαλμοφανές, πως ήδη υπάρχει τεράστια καθυστέρηση για μια απόφαση που αφορά είτε την αναβάθμισή τους είτε μια πιθανή πώληση, όπως προωθούνταν κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η δεύτερη διαπίστωση που υπάρχει εν έτει 2021 και με τα τρέχοντα προγράμματα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη, είναι πως οι «γερόλυκοι» της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου, θα παραμείνουν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει «καρπούς» το πρόγραμμα των F-16 Viper και ολοκληρωθεί η πρώτη παραγγελία των 18 Rafale F3R.

Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον έως το 2023 τα παλαιότερα, αλλά πάντοτε αξιόπιστα και σε υψηλές διαθεσιμότητες F-16 Block 30 θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως έχουν, με κύριο ρόλο την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων στον ουρανό του Αιγαίου όπως κάνουν 32 χρόνια, κάθε μέρα.

  • Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ρωτώντας την Πολεμική Αεροπορία για τη Νέα Δομή Δυνάμεων των επόμενων ετών, έλαβε την απάντηση ότι αυτή τη στιγμή που ο αεροπορικός στόλος θα «χάνει» ολοένα και περισσότερα μαχητικά που τίθενται προς αναβάθμιση, ουδείς θα πάρει το ρίσκο να μειώσει ακόμη περισσότερο τ’ αεροσκάφη που πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, καθώς η «απειλή βρίσκεται πάντα εδώ»!

Τα ανοίγματα μόνο φέτος, εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι πολλά και πρέπει γι’ αυτά να υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο το ταχύτερο δυνατό. Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πως «εφόσον από το παρελθόν υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις, μ’ έναν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, δεν είναι επί της παρούσης ν’ αναλωθούμε και μ’ ένα νέο πρόγραμμα. Άλλωστε μπροστά μας και λίαν συντόμως έχουμε την αναβάθμιση των Block 50 η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει πίσω.» 

Παράλληλα ανώτατα στελέχη του αεροπορικού Επιτελείου δείχνουν με νόημα προς την Αγχίαλο, λέγοντας πως «εφόσον ορθωθεί το νέο υπόστεγο που πρόκειται να γίνει για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, τότε υπάρχει μια σημαντική πρόκληση για τους ιδιαίτερα έμπειρους μηχανικούς της 111 Πτέρυγας Μάχης και της 330 Μοίρας «Κεραυνός». Και με αυτόν τον τρόπο αφήνουν να «αιωρείται» ένα πιθανό σχέδιο προσπάθειας πλήρους ομογενοποίησης του στόλου των F-16.

H περαιτέρω αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου είναι μια δύσκολη εξίσωση, διότι το αεροπορικό Επιτελείο δε θέλει μόνο υπερσύγχρονους «υπολογιστές» μάχης. Η Πολεμική Αεροπορία απαιτεί «work horse» και αριθμούς κι αυτό το δίνει μόνο η ραχοκοκαλιά των F-16.

Αν απωλέσουμε ή απαξιώσουμε τα 38 Βlock 50 και τα 32 Βlock 30, τα δεδομένα δεν θα μαρτυρούν ένα απόλυτα υγείες μέλλον ενώ αν αποφασιστούν εγκαίρως οι αναβαθμίσεις στο επίπεδο Advanced ++ τότε η Πολεμική Αεροπορία παραμένει ιδιαίτερα αξιοπρεπής για περισσότερο από μια 20ετία.

 

 

Πρώτα θα γυρίσουν στις Μοίρες τα Viper

Τα προγράμματα των Viper και των Rafale θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του συνολικού αριθμητικού των μαχητικών που έχει θέσει ως στόχο η Πολεμική Αεροπορία να λειτουργούν απόλυτα δικτυοκεντρικά.

Αυτή τη χρονιά στο υπόστεγο της ΕΑΒ μπαίνουν για την αναβάθμιση στο επίπεδο Viper έξι F-16 και στα μέσα του 2022, όταν δηλαδή επιστρέψει το «005 tiger» από τις ΗΠΑ, τα μαχητικά στο υπόστεγο της Τανάγρας θα έχουν γίνει δώδεκα. Τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στην Αεροπορική Βιομηχανία θα μπαίνουν μεγαλύτεροι αριθμοί F-16 προς αναβάθμιση.

Εκείνο που γίνεται αντιληπτό είναι πως από την ώρα που οι πρώτοι σχηματισμοί των νέων Viper αρχίσουν να επιστρέφουν πίσω στις Αεροπορικές Βάσεις και πριν το μέσω του 2025, όταν δηλαδή εισαχθεί στην ΕΑΒ η τελευταία τετράδα F-16 Block 52 plus για την αναβάθμισή τους, θα έχουν ληφθεί και αποφάσεις για το μέλλον των Block 30.

Οι μνηστήρες των «γερόλυκων»

Έως σήμερα δεν ήταν λίγες οι φορές που τα F-16 Block 30 είχαν μπει στο «στόχαστρο» μνηστήρων που τα ήθελαν είτε ως εκπαιδευτικά, είτε ως συμπλήρωμα του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, αφού πρώτα υποστούν μερική αναβάθμιση.

Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αργότερα και η Τυνησία είχαν χτυπήσει την πόρτα του Αεροπορικού Επιτελείου, εκφράζοντας την θέληση ν’ αποκτήσουν τους Ελληνικούς «γερόλυκους» των F-16.

Ακόμη και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin είχε προτείνει στην Πολεμική Αεροπορία είτε αγοραστές, είτε να τα πάρει η ίδια η εταιρεία, είτε φυσικά να τ’ αναβαθμίσει σε ανώτερο επίπεδο φτάνοντας τ’ άλλα προγράμματα Peace Xenia.

Το Ελληνικό Επιτελείο τότε έβλεπε μια πιθανή πώληση των «30αριών» αλλά δεν εγκατέλειπε και την σκέψη πως αν δεν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες μπορεί να μετατραπούν σε Block 52 plus, με ορισμένα από τα απάρτια που προκύπτουν από τον στόλο των 55 μαχητικών που είχε προμηθευτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia III.

Είχε τονιστεί από τότε ότι μέρος από τα απάρτια των F-16 Block 52 plus δίνατε ν’ αναβαθμίσουν τόσο τον στόλο των 38 «50αριών», αλλά και τα 32 Block 30.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Φαρέτρα υπεροχής Harpoon και Εxocet σε F-16 και Rafale: Το διπλό «TΑΥΝΕ» που τρομάζει τον τουρκικό στόλο

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: