Η Ιστορία ενίοτε εκδικείται: Η Μαλάλα με την τήβεννο της Οξφόρδης εννέα χρόνια μετά τον κτηνώδη πυροβολισμό της από τους Ταλιμπάν

Φωτογραφίες που δημοσίευσε η Μαλάλα στο Ινσταγκραμ




Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποφοίτησε και επισήμως από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λαμβάνοντας το διάσημο πτυχίο Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομίας (PPE), εννέα χρόνια αφότου πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, το κτηνώδες καθεστώς των οποίων την εκδικήθηκε για την εκστρατεία της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Πακιστάν .

Η νεαρότερη γυναίκα που βραβεύθηκε ποτέ με το Νόμπελ Ειρήνης, σήμερα 24 ετών, μοιράστηκε  συγκινητικές φωτογραφίες από την τελετή αποφοίτησής της, η οποία αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω του Covid και μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο του 2021.

Πόζαρε ευτυχισμένη με την τήβενο και καπέλο της μέσα στο διάσημο πανεπιστήμιο και στο πλευρό των περήφανων γονιών της Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι και του νέου συζύγου της Ασερ Μαλίκ.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malala (@malala)

Η αποφοίτησή της έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου οι Ταλιμπάν απέκλεισαν ξανά τα κορίτσια από το να επιστρέψουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντικατέστησαν το υπουργείο γυναικών του Αφγανιστάν με ένα τμήμα «ήθους και αρετής»…

Δείχνοντας φωτογραφίες από την πανεπιστημιούπολη και περιτριγυρισμένη από φίλους και συγγενείς, η Μαλάλα έδειχνε ευτυχισμένη ενώ με μια χιουμοριστική λεζάντα σημείωσε: «Είπαν κάποια λατινικά και… προφανώς πήρα το πτυχίο».

Η ανάρτησή της συγκέντρωσε πάνω από 600.000 likes και χιλιάδες συγχαρητήρια μηνύματα από τους followers της.

Ο νέος σύζυγος της Μαλάλα γιόρτασε επίσης την αποφοίτησή της με δύο φωτογραφίες στο Twitter, γράφοντας: «Το μέρος που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το ένιωσα λίγο πιο ιδιαίτερο την ημέρα της αποφοίτησης της Μαλάλα».

Η Μαλάλα μοιράστηκε ακόμη ένα στιγμιότυπο καθώς πόζαρε με τους περήφανους γονείς της και σχολίασε χιουμοριστικά την τελετή: «Είπαν μερικά λατινικά και προφανώς έχω πτυχίο».

Τον Σεπτέμβριο, οι ισλαμιστές Ταλιμπάν απέκλεισαν τα κορίτσια από το να επιστρέψουν στο γυμνάσιο στο Αφγανιστάν, αλλά διέταξαν αγόρια και άνδρες δασκάλους να επιστρέψουν στην τάξη.

Η κ. Γιουσαφζάι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν ένοπλο Ταλιμπάν σε ηλικία 15 ετών, μετά από εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη γενέτειρά της, το Πακιστάν.

Ως εκ θαύματος, επέζησε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Βρετανία για ιατρική περίθαλψη και συνέχισε το εξαιρετικό έργο της.

Είχε ξεκινήσει τον προσωπικό της αγώνα το 2007, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην έως τότε φιλήσυχη παραθεριστική κοιλάδα Σουάτ. Στα 11 της χρόνια, η θυγατέρα ενός διευθυντή σχολείου και μίας αναλφάβητης μητέρας, ενημέρωνε με το ψευδώνυμο Γκουλ Μακάι ένα μπλογκ του ΒΒC στα ουρντού, τη μητρική της γλώσσα, περιγράφοντας την αποκρουστική κατάσταση που επικρατούσε στην κοιλάδα .

Η φήμη της εκτοξεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να την εξολοθρεύσουν, κατηγορώντας την ότι χρησιμεύει ως όχημα «για τη δυτική προπαγάνδα». Στα 15 της δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι και τον ώμο, έπειτα από επίθεση κατά του λεωφορείου που τη μετέφερε στο σχολείο της στη Μινγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ. Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2017.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιθανό να έφτασε στη Γερμανία: Υποπτο κρούσμα εξετάζεται και στην Τσεχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: