Γυναικείος οργανισμός αυτοθεραπεύθηκε από το ΑΙDS στην Αργεντινή: Ανοίγουν νέοι δρόμοι για την κατανίκηση του HIV

Photo by cottonbro from Pexels




Μια γυναίκα από την Αργεντινή φαίνεται να απηλλάγη μόνη της από το AIDS χωρίς φάρμακα ή θεραπείες.

Πρόκειται, σημειώνει το BBC στο σχετικό του δημοσίευμα, για την δεύτερη καταγεγραμμένη τέτοια περίπτωση σε όλον τον κόσμο.

Οι γιατροί αποδίδουν το γεγονός στο ανοσοποιητικό της σύστημα, το οποίο καθάρισε μόνο του τον οργανισμό της από τον ιό ΗΙV.

Πράγματι, τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν ένα και πλέον δισεκατομμύριο κύτταρά της, δεν έδειξαν κανένα εναπομείναν ίχνος του ιού.

Έτσι, εάν η ανοσολογική της απόκριση αποκρυπτογραφηθεί, τότε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του AIDS, λένε ειδικοί επιστήμονες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Xu Yu, (Ινστιτούτο Ρέιγκον Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ και Χάρβαρντ) δήλωσε:  «Ίσως να υπάρχει ένας συγκεκριμένος δρόμος για μια αποστειρωτική θεραπεία για το AIDS. Αναζητούμε τώρα τη δυνατότητα πρόκλησης αυτού του είδους ανοσίας σε άτομα που υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία (ART)  μέσω εμβολιασμού, με στόχο να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει τον ιό χωρίς την θεραπεία».

Το όνομα της ασθενούς, κατόπιν δικής της επιθυμίας, δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο στις ιατρικές επιθεωρήσεις αναφέρεται ως «Esperanza patient». 

Ο καθηγητής John Frater, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δηλώνει στο BBC πως ενώ μέχρι πρότινος ήταν είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς εάν κάποιος είχε πραγματικά θεραπευτεί από τον ιό HIV, οι ερευνητές έκαναν πλέον «όσα θα μπορούσαν με την τρέχουσα τεχνολογία» για να το αποδείξουν.

«Το βασικό ερώτημα είναι εάν αυτός ο ασθενής έχει πράγματι θεραπεύσει τον εαυτό του ή εάν υπήρξε κάποια μορφή αποβολής της λοίμωξης, η οποία ‘σβήστηκε νωρίς’», είπε.

«Το ανοσοποιητικό της σύστημα προδίδει ωστόσο την «μνήμη» ότι ξεκάθαρα είχε μολυνθεί, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι όντως υπήρξε ασθενής του AIDS», προσθέτει.

Τέλος, η καθηγήτρια Sarah Fidler, εμπειρογνώμονας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα νέα πορίσματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των ανοσοθεραπειών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από BBC

Μικρότερος κίνδυνος εγκεφαλικού και άνοιας για όσους πίνουν συχνά καφέ και τσάι – Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: