Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν και πάλι τιτάνια μάχη καθώς οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά

File Photo: ιατρικό προσωπικο σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης» στο Μπέργκαμο. EPA/Filippo Venezia




Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται και πάλι το σύστημα Υγείας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ λαμβάνουν, βαθμηδόν, δύσκολα διαχειρίσιμες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως σημαντική αύξηση καταγράφεται στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην εφαρμογή νέων μέτρων αλλά και στον φόβο που αναπόφευκτα δημιουργεί η σοφδρότητα του εν εξελίξει κύματος της πανδημίας.

Ετσι, για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%.

Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι σήμερα και μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%, τους άνω των 50 ετών το 80,5%, τους άνω των 40 ετών το 78,2%, και τους άνω των 30 ετών το 76%. Στις ηλικίες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένο είναι το 74,3% και στις άνω των 12 ετών το 71,4%.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 15.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 13.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Ενα βήμα προτού να γεμίσουν είναι οι εντατικές σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όλες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ η εφημερία το βράδυ της Δευτέρας στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε με μηδέν διαθέσιμες κλίνες.

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται με κορωνοϊό 8 παιδιά και 3 έγκυες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον φετινό Οκτώβριo , οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Όπως ανέφερε  σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χρήστος Τζελέπης, «ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη. Είχαμε μία πολύ δύσκολη εφημερία. 70 εισαγωγές περίπου θετικά και ύποπτα. Η μονάδα είναι πάντα γεμάτη και έχουμε και 4 περιστατικά που περιμένουν έξω στα χειρουργεία.»

Στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1048 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ.

Συνολικά, χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 είχαν ξεπεράσει τους 3.500, από τους οποίους οι 871 σε κλίνες ΜΕΘ, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 440.

Στο Βόλο, επίσης, το νοσοκομείο δε μπορεί να δεχτεί άλλα περιστατικά. Όπως υποστήριξε μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΙ, ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας «το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει και κάποιοι φοβούνται να το πουν. Χθες, ήταν ένας γιατρός για 110 ασθενείς.»

Χθες οι γιατροί πάλεψαν με μια 70χρονη ανεμβολίαστη, η οποία έπεσε λιπόθυμη στον διάδρομο, αρνούμενη να διασωληνωθεί. Με παρέμβαση του εισαγγελέα, ωστόσο, διασωληνώθηκε και η κατάστασή της είναι σταθερή.

Υπάρχουν, όμως και 5 περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα.

Στο μεταξύ, SOS εκπέμπει και το γενικό νοσοκομείο Λάρισας που έχει γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ.

«Την Κυριακή διακόμισα στο Σισμανόγλειο έναν ασθενή και σήμερα διασωληνώσαμε έναν 50χρονο. Ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος.», είπε ο Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Νέο ρεκόρ καταγράφουν τα κρούσματα καθημερινά στην Αχαΐα, με τα χθεσινά να φτάνουν τα 242, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 150 άνθρωποι.

Ιδιάιτερα δύσκολη η χθεσινή εφημερία στην Πάτρα μετά από πολύ καιρό στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Περισσότεροι από 40 ήταν οι ασθενείς με κορωνοϊό που έφτασαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς 17 εισήχθησαν στην κλινική κορωνοϊού εκ των οποίων οι 14 ήταν ανεμβολίαστοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ

Σοκ και δέος: 7.335 νέα κρούσματα και έκρηξη με 65 θανάτους και 477 διασωληνωμένους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: