Έπονται τα ουσιαστικά καθώς το πρώτο βήμα έγινε από την Exxon Mobil: Πως θα αντιδράσει η Τουρκία;

File Photo: Το γεωτρύπανο Stena IceMax της Exxon Mobil. Photo via Exxon Mobil




ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Παρά τις κλιμακούμενες τουρκικές αντιδράσεις, το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL έγινε.

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός της Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό, στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, δραστηριοποιείται η κοινοπραξία της EXXON MOBIL με την Qatar Petroleum. Όπως είναι επίσης γνωστό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, που διενεργήθηκε το 2019, ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf).

  • Προσδοκίες υπάρχουν για τα αποτελέσματα, όπως σημειώνεται και από τον αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, που είχε τις τελευταίες μέρες συνάντηση στη Λευκωσία με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξέφρασε την ελπίδα η επιβεβαιωτική γεώτρηση να επιβεβαιώσει μέγιστη ποσότητα αερίου. Υπενθυμίζεται πως κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συνάντηση με την ηγεσία της αμερικανικής εταιρείας και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προχωρούσε ο σχεδιασμός όπως προβλεπόταν. Έχοντας μάλιστα τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία υπέδειξε τις τελευταίες μέρες πως ανάλογα με την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί, υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν, με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να θεωρείται το επικρατέστερο.

ΤΟ ένα και σημαντικό δεδομένο είναι πως ο σχεδιασμός προχωρεί. Τώρα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε και την αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις. Μια, που είναι και η επικρατέστερη, είναι πως δεν αναμένεται να υπάρξει τουρκική αντίδραση. Κι αυτό επειδή η κοινοπραξία αποτελείται από έναν αμερικανικό κολοσσό και από την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Κατάρ.

Περαιτέρω, το θαλασσοτεμάχιο 10 δεν περιλαμβάνεται στις αμφισβητούμενες περιοχές που προβάλλει η Άγκυρα. Εκείνο, που ενδεχομένως να γίνει είναι να στείλει γεωτρύπανο στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ως γνωστό έχει αδειοδοτηθεί στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία, ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ. Θα επιχειρήσει γεωτρήσεις μακριά από την περιοχή που θα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία αυτή. Ενδεχομένως για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και περιπλοκές.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία θα πρέπει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς εκπτώσεις.Δεν μπορεί να περιορίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επειδή η κατοχική Τουρκία θέλει να ασκεί διά της ισχύος την επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Κύπρου.

  • Την ίδια ώρα οι αδειδοτημένες σε κυπριακά θαλασσοτεμάχια εταιρείες θέλουν, ασφαλώς, να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. Επενδύουν οικονομικά και προφανώς δεν θέλουν να χάνουν χρήματα.

Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει και η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, η οποία επιβάλλεται να αντιδρά και να σπεύδει να υποδεικνύει στην ταραχοποιό χώρα ότι οφείλει να προσαρμόζεται προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πραγματικότητες και μύθοι για το «ταλαιπωρημένο» Κυπριακό: Τα πρακτικά του Κραν Μοντανά, οι σχολές σκέψεις και το κυνήγι μαγισσών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: