Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Όλες οι λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς

File photo Η αφετηρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Πηγή: ΣΕΓΑΣ




Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ανοίγει η αυλαία του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς σε συμμετοχές, κύρος και λάμψη να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, αλλά η μεγάλη επιστροφή του μαζικότερου αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος στη χώρα μας, θα γίνει μία ημέρα πριν. Το Σάββατο, μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας με τον Covid-19, που οδήγησε σε ακύρωση του Μαραθωνίου Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 10χλμ.

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αναβιώνει για μία ακόμη χρονιά την ιστορική διαδρομή που διήνυσε ο στρατιώτης-ημεροδρόμος Φειδιππίδης το 490π.χ., ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για να μεταφέρει τα νέα της νίκης από τη Μάχη του Μαραθώνα στην Αθήνα.

Περιορισμοί λόγω πανδημίας

Λόγω της πανδημίας, οι υγειονομικοί περιορισμοί ανάγκασαν τη Διοργανώτρια Αρχή να περιοριστεί στις 30.000 συμμετοχές, την ώρα που ο τελευταία διοργάνωση, εκείνη του 2019, είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 60.000 δρομείς σε όλους τους αγώνες. Λόγω μάλιστα του υγειονομικού πρωτοκόλλου οι συμμετοχές έχουν περιορισμό στα 10χλμ. τις 10.000 θέσεις. Θα γίνουν δύο αγώνες και στον πρώτο θα πάρουν μέρος 5.000 δρομείς και 5.000 στον δεύτερο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στη διοργάνωση του Μαραθωνίου Αθήνας 2021, έχουν οι δρομείς που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι έχοντες πιστοποιητικό νόσησης COVID-19, έως και 15 ημέρες πριν από την παραλαβή του υλικού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών.

Αυθεντικός μαραθώνιος

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Παράλληλα, μαζί με τον Μαραθώνιο θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου της χρονιάς. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Εκκίνηση Μαραθωνίου

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες με διαφορετικές ώρες. Το γκρουπ Α, θα εκκινήσει στις 9:00πμ, ενώ το δεύτερο 45 λεπτά αργότερα. Το γκρουπ στο οποίο θα τοποθετηθεί ο κάθε δρομέας αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής του.

Το κάθε γκρουπ είναι χωρισμένο σε οκτώ blocks, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ελέω των μέτρων πρόσληψης για την πανδημία, αλλά και να είναι πιο εύκολη η εκκίνηση. Συγκεκριμένα, στις 9:00πμ θα εκκινήσει το 1ο block, στο οποίο θα συμμετάσχουν επαγγελματίες αθλητές με ατομικό χρόνο κάτω των 3 ωρών, αλλά και οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, ανά τρία λεπτά θα ξεκινάει το επόμενο block, ενώ στις 9:40πμ θα υπάρξει η ειδική εκκίνηση ΑμεΑ.

Στις 9:45πμ θα ξεκινήσει το δεύτερο γκρουπ, ενώ περίπου 25 λεπτά αργότερα ο τελευταίος αθλητής θα έχει περάσει την γραμμή εκκίνησης. Να σημειωθεί πως στα block 14, 15 και 16 συμμετέχουν δρομείς που δεν έχουν επιδόσεις στον Μαραθώνιο.

Αξίζει να τονιστεί πως για την ολοκλήρωση του Αγώνα έχει καθοριστεί χρονικό όριο 7 ωρών (περίπου στις 17:10). Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του θα πρέπει να διακόψει και να μεταφερθεί από τη διοργανώτρια Αρχή στον τερματισμό. Αν όμως θελήσει να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη θα πρέπει να το κάνει τρέχοντας από το πεζοδρόμιο, καθώς η μαραθώνια διαδρομή θα αρχίσει τμηματικά να παραδίδεται στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τερματισμός Μαραθωνίου

Ο τερματισμός του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου οι δρομείς θα διανύσουν τα τελευταία 170 μέτρα της διαδρομής.

Κατά την άφιξη των αθλητών στην γραμμή του τερματισμού θα υπάρχουν γιατροί, αλλά και σταθμοί ανεφοδιασμού, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε πολλά σημεία της διαδρομής.

Οι τελετές απονομής μεταλλίων και διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, με τους τρεις πρώτους του αγώνα, αλλά και με τους τρεις πρώτους του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Διαδρομή Μαραθωνίου

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα εκκινήσει από το Στάδιο Μαραθώνα. Τα πρώτα 4 χλμ. Θα είναι επί της Λεωφόρου Μαραθώνα, ενώ στη συνέχεια οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή προς Νέα Μάκρη και Ραφήνα (15χλμ.).

Φτάνοντας στο Πικέρμι, οι αθλητές θα έχουν διανύσει περίπου τη μισή απόσταση (21.1 χλμ). Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινάει το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (30 χλμ), καθώς σε εκείνο το σημείο ο δρόμος είναι αρκετά ανηφορικός. Στη συνέχεια οι δρομείς θα συναντήσουν μαι απότομη κατηφόρα μέχρι την Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μπαίνοντας στη συνέχει στη Λεωφόρο Μεσογείων και περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού (35χλμ).

Στο τελευταίο κομμάτι του Μαραθωνίου, οι δρομείς θα κατευθυνθούν στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στη συνέχεια στην οδό Ηρώδου Αττικού (41.2χλμ) και από εκεί μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο για τον τερματισμό.

Οι νικητές του περσινού Μαραθωνίου

Στον περσινό 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Τζον Κιπκορίρ Κόμεν, αφού τερμάτισε σε 2 ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, με δεύτερο τον Φελισιέν Μουχιτίρα από την Ρουάντα με 2:16:43.

Ο Κενυάτης Τζον Κιπκορίρ Κόμεν. Πηγή: Youtube ΕΡΤ

Τρίτος τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος με την εξαιρετική επίδοση 2:19:02 που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση Έλληνα αθλητή στην αυθεντική διαδρομή. Ταυτόχρονα ο Γκελαούζος κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά τον τίτλο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, με δεύτερο τον Παναγιώτη Καραΐσκο.

Με αυτό τον τρόπο συνεχίστηκε η κενυατική κυριαρχία των τελευταίων χρόνων στη διοργάνωση που έχει αρχίσει από το 2001, με εξαίρεση το 2003 και το 2011 που κέρδισαν Τανζανός και Μαροκινές δρομέας, αντίστοιχα, καθώς και το 2015 όταν πρώτος ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης, αλλά τη χρονιά εκείνη δεν είχαν κληθεί από τον ΣΕΓΑΣ επίλεκτοι ξένοι αθλητές.

Οι νικητές του περσινού Μαραθωνίου. Πηγή: ΣΕΓΑΣ

Στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Ελευθερία Πετρουλάκη με 2:45:50, επίδοση που είναι η καλύτερή της στην Αυθεντική διαδρομή και παράλληλα αναδείχθηκε Πανελληνιονίκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην 2η θέση τερμάτισε η Αικατερίνη Ασημακοπούλου και στην 3η η Παναγιώτα Τραγάκη. Στο Μαραθώνιο γυναικών ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε προσκαλέσει «ελίτ» αθλήτριες από το εξωτερικό.

Πληροφορίες από ΣΕΓΑΣ / sport-fm.gr

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: