Ζερεφός για την Κλιματική Διάσκεψη: Αισιοδοξώ ότι θα φτάσουμε σε μια μοναδική παγκόσμια συμφωνία [ηχητικό]

File Photo Ο γγ της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Πάιατ ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη 26η Διάσκεψη για την κλιματική κρίση στην Γλασκώβη, όπου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, η ανάγκη για λήψη μέτρων τώρα για το κλίμα, φαίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, με τον ΟΗΕ να διατυπώνει την λακωνική φράση «Ο χρόνος τελειώνει».

Οι στόχοι που έχουμε βάλει για την κλιματική αλλαγή δεν φτάνουν, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, συγκρατημένα αισιόδοξος ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, εξέφρασε την εκτίμηση πως «στο τέλος θα φτάσουμε σε μια παγκόσμια συμφωνία που θα είναι μοναδική όπως και η συμφωνία που ξεκινήσαμε στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 και σήμερα την έχουν υπογράψει όλες οι χώρες», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Και η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία ευτυχώς φεύγουν από το λόμπυ των πετρελαιάδων. Είναι κάποιες χώρες που δεν θέλουν να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, την αιτία της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, στην συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων και τις μεγάλες καταστροφές, με μεγάλο κόστος. Αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε».

Τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει σε δύο φάσεις. Η μία από τώρα μέχρι το 2030 και η δεύτερη έως το 2050, όταν ο πλανήτης πράγματι θα πρέπει να έχει οριστικά απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα. «Να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτός είναι ο στόχος και με συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένω ότι αυτή η διάσκεψη μετά από 15 ημέρες θα οδηγήσει σε οικουμενική συμφωνία. Ελπίζω ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα έχουμε καλά νέα», είπε καταλήγοντας ο κ. Ζερεφός.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Δανάη Γραφάκου

Καλές οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες όμως… Λιγνίτης και πάλι λιγνίτης: Βρώμικος αλλά φτηνός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: