Τρίτη δόση για όλους ως το τέλος του χρόνου: Σε τελικό στάδιο η συζήτηση κυβέρνησης – ειδικών

File photo: Ηλικιωμένοι έξω από το εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση κυβέρνησης και ειδικών προκειμένου «πολύ σύντομα» να ληφθούν οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον Σκάι, αν και οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την επιτροπή των ειδικών, δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί πόσοι μήνες θα πρέπει να έχουν παρέλθει από τη δεύτερη δόση για να ξεκινήσει η τρίτη, αναμνηστική. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση για όλους, ενδεχομένως θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου.

Ενόψει της ανακοίνωσης των επιπλέον ελευθεριών για τους εμβολιασμένους από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες που είναι και θωρακισμένοι έναντι της βαριάς νόσησης με κορωνοϊό, δικαιούνται και πρέπει να έχουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν οριζόντια όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποίηση για «κόκκινες» περιοχές.

Σχετικά με την αναφορά του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά ότι δεν ερωτήθηκε η επιτροπή των ειδικών για την χορήγηση περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα της εφαρμογής διάφορων πολιτικών από το καλοκαίρι και μετά οπότε η εικόνα των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική.

Στις 3 το μεσημέρι οι ανακοινώσεις

Τα επιπλέον προνόμια που θα απολαμβάνουν στο εξής οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ανακοινωθούν στις 3 το μεσημέρι από το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ όσων δρομολογούνται είναι η χωρίς περιορισμούς κυκλοφορία τωμ εμβολιασμένων ακόμα και σε «κόκκινες» περιοχές.

Εξηγώντας στο OPEN τη φιλοσοφία των νέων «προνομίων» για τους εμβολιασμένους ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η λογική είναι όπου υπάρχουν χώροι όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, καθώς εχθρός μας δεν είναι ο ανεμβολίαστος αλλά ο κορωνοϊός, θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα».

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα είναι επαρκή αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι θα υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία. Δεν θα υπάρξουν μέτρα που παραπέμπουν στον προηγούμενο χειμώνα, όπως η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν οριζόντια μέτρα ανά περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελευθερίες θα είναι περισσότερες, ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές».

Αιτιολογώντας το σκεπτικό της άρσης μέτρων για εμβολιασμένους, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό γιατί έχουμε πλέον το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και δεν νοσούν σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Το 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, OPEN

Χωρίς “δικαιώματα” οι αντιεμβολιαστές: Επιστροφή στην κανονικότητα και τέλος στα lockdown για τους εμβολιασμένους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: