Τρεις στους 4 Γερμανούς θέλει τον Σολτς καγκελάριο: Νέο ιστορικό χαμηλό για το CDU

File photo: Ο Όλαφ Σολτς προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με τους “Πράσινους” και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. EPA/CLEMENS BILAN




Καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την βούληση των πολιτών για μια κυβέρνηση συνασπισμού “σηματοδότης” ή “φανάρι” όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η τριμερής αυτή συμμαχία.

Σύμφωνα με το “Πολιτικό Βαρόμετρο” του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF δείχνει πως τα τρία τέταρτα των Γερμανών θέλουν τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς  ως νέο Καγκελάριο.

  • Στην ίδια  η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί περαιτέρω, κάτω από το 20%.

Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο»  ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ενώ το 88%των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τελικά θα σχηματιστεί συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Φιλελεύθερων(FDP).

  • Το 62% θεωρεί μάλιστα αυτή την προοπτική «καλή», το 19% «κακή», ενώ το 16% δεν εκφράζει άποψη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το SPD παραμένει στο 28%, αλλά CDU/CSU χάνουν ακόμη μια μονάδα και περιορίζονται στο19%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για τη Χριστιανική Ένωση. Οι Πράσινοι παραμένουν στο 17% και το FDP στο 13%.

Συνομιλιών συνέχεια…

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των κομμάτων του συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων, Φιλελεύθερων (FDP), προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κείμενο – σύνοψη των αποτελεσμάτων των έως τώρα διερευνητικών διαβουλεύσεων.

Στη βάση αυτού του κειμένου, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων θα εισηγηθούν στα κομματικά όργανά τους την έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Πράσινοι θα αποφασίσουν σχετικά σε ένα «μικρό» Συνέδριο, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο FDP θα ερωτηθούν τα όργανα του κόμματος, ενώ στο SPD δεν προβλέπεται κάποια επιπλέον διαδικασία.

Ο πιθανός Καγκελάριος ενός συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη» Όλαφ Σολτς εξέφρασε από την Ουάσιγκτον την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει νέα κυβέρνηση με Πράσινους και FDP ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα.

«Οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιούνται σε παρά πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι ο στόχος του SPD, των Πρασίνων και του FDP μπορεί να επιτευχθεί, δηλαδή να έχουμε πριν από τα Χριστούγεννα νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό εξελέγη υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: