Τον τελευταίο λόγο για τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα τον έχει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όχι οι γραφειοκράτες: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από το East Room, του Λευκού Οίκου. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, η οποία χαρακτηρίστηκε -και ορθά χαρακτηρίστηκε- μη παραδεκτή, προβληματίζει τους διπλωμάτες, και τους υποστηρικτές των ελληνικών δικαίων στην Ουάσιγκτον.

Διότι, βλέπουν σιγά-σιγά να επιστρέφει η αμερικανική πολιτική από την εποχή του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην εποχή του τότε προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όταν οι γραφειοκράτες δικαιολογούσαν κάθε παραβατική ενέργεια της Τουρκίας και προκαλούσαν ακόμα και την ελληνική αξιοπρέπεια.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Βέβαια, όσο και να μας κάνει εντύπωση, βλέπουμε μία διαφορετική στάση από το Λευκό Οίκο. Και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που θα λάβει την απόφαση για την κατεύθυνση την οποία θα πάρει η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι ακόμα είμαστε στη φάση των συζητήσεων, όχι των τελικών αποφάσεων.

Εάν απορριφθεί οριστικά το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στην Ιταλία ή τη Σκωτία, τότε θα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορεί και να προσβλέπουν στην επόμενη μέρα στην Τουρκία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ενώπιον μας αυτή η επόμενη μέρα. Και όταν ομιλούν για την επόμενη μέρα εννοούν φυσικά την αποχώρηση -μέσω εκλογών ή με άλλο τρόπο- του Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία. Δεν θα είναι εύκολο βέβαια, εκτός εάν είναι ορθές οι πληροφορίες ότι είναι ασθενής.

Οι διπλωμάτες και οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ανατολική Μεσόγειο είναι μυωπικός. Πλέον ασχολούνται μόνο με την Κίνα και όλα τα υπόλοιπα θέματα είναι ως να μην υπάρχουν.

Μπορεί και στο πίσω μέρος του μυαλού τους να θεωρούν ότι έλυσαν τα θέματα τους η Ελλάδα και το Ισραήλ, με τις οποίες είναι πλέον «δεμένες» οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη νέα αμυντική συμφωνία, που θα υπογράψουν ο κ. Δένδιας και ο κ. Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου, η Αμερική έχει και υποχρεώσεις. Δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα.

Άλλωστε η χώρα μας, προσφέρει και το έδαφος της σε σημαντικές αμερικανικές βάσεις. Η δημιουργία της νέας βάσης στην Αλεξανδρούπολη δεν πρέπει να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Αμερικής.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόχλησε διότι ενώ όλος ο κόσμος συνειδητοποιεί πως σε όλη την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί πραγματικά, οι γραφειοκράτες επέστρεψαν στην πολιτική του Ποντίου Πιλάτου, που ενθαρρύνει τους Τούρκους.

Στην Ουάσιγκτον μιλούν ακόμα για τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Αλλά για ένα άλλο λόγο. Λένε ότι ο σημερινός πρόεδρος …”ξέχασε” να αναφέρει το μέγα πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που το είχε αναδείξει κατά την προεκλογική περίοδο. Και από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν …”ξέχασε” ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον χαρακτήρισε αυταρχικό. Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να μας λύσει πολλές απορίες.

Όμως, την ίδια στιγμή -και το σημειώνω- ο κ. Μπάιντεν απέδειξε πως είναι και πιστός στους φίλους του, όταν έχουν ανάγκη,

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί έστειλαν στην ελληνική πρωτεύουσα το τελικό κείμενο της επιστολής που θα συνοδεύει την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα. Πληροφορηθήκαμε ότι η Αθήνα είναι ικανοποιημένη με το κείμενο της επιστολής, αν και ακούγεται πως δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο η προηγούμενη που είχε στείλει ο Μάικ Πομπέο.

Θα φανεί τις επόμενες λίγες μέρες…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Αμερική υποστηρίζει την αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο, αλλά δεν δακτυλοδείχνει την Τουρκία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: