Η Αμερική υποστηρίζει την αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο, αλλά δεν δακτυλοδείχνει την Τουρκία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. State Department Photo by Ron Przysucha




Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβατικές δράσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Κρήτης και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δόθηκε στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal.

Αναφέρει ότι oι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Κατ ‘αρχήν, αναφέρει, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η απάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Έπρεπε η αμερικανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την κατάσταση και λογικό είναι να ανησυχούν. Και να απευθύνονται σε όλες τις πλευρές και να καλούν σε αυτοσυγκράτηση.

Η στάση αυτή, δεν είναι ορθή. Διότι όταν προκαλεί η Τουρκία και οι ξένοι απευθύνονται σε όλους, και στα θύματα δηλαδή, και ζητούν περισσή προσοχή στις όποιες ενέργειες τους, αυτός που προκαλεί τα προβλήματα, στην περίπτωση μας η Τουρκία, λαμβάνει τα λάθος μηνύματα.

Ότι δηλαδή, δεν έχει άδικο να κάνει ότι κάνει. Και στην Κύπρο, και στην Κρήτη και συνολικά στο Αιγαίο.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μία πιο «απαλή» θα έλεγα στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας.

Ο νέος πρέσβης Τζεφ Φλέικ, τον οποίο δεν έχουν ακόμα εγκρίνει οι Τούρκοι, μίλησε μεν για την Αρμενική Γενοκτονία, αλλά σε ότι αφορά τις σχέσεις, το μήνυμα του, αν θες το αφήγημα του, ήταν ότι θα εργαστεί για τη βελτίωσή τους, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εργάζεται με όλους τους αντίπαλους της Αμερικής, εναντίον της Αμερικής.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κάνει μία στροφή από την πολιτική που ασκούσε ο προηγούμενος υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο.

Ο τελευταίος, -αν και Ρεπουμπλικάνος- είχε βάλει στον πάγο την Τουρκία, και για το θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400, αλλά γενικά και για την αντιδυτική στάση του Τούρκου προέδρου. Είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη ειδικά για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ δεν είχε κλείσει καμία συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους. Με τα σημερινά δεδομένα δεν γνωρίζουμε αν θα το έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό που ακούμε συνέχεια στην Ουάσιγκτον για την Τουρκία είναι ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο σύμμαχο, με τον οποίο συνεργάζονται εξαιρετικά. Και ο κάθε καλόπιστος έχει δικαίωμα να αναρωτηθεί πως μπορεί να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο όταν αποδεδειγμένα ο Ερντογάν είναι ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Με τον ίδιο τρόπο δείχνουν να σκέφτονται και στο Πεντάγωνο. Ο υπουργός Όστιν έλουσε με κοσμητικά επίθετα τον Τούρκο ομόλογό του, Ακάρ.

Όμως, φαίνεται ότι στο Λευκό Οίκο βλέπουν ακόμα τα πράγματα διαφορετικά. Θυμίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντήσει τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Και μέχρι της στιγμής, δεν απάντησε στο αίτημα του Τούρκου προέδρου για συνάντηση στην Ιταλία στο περιθώριο της συνάντησης των G20. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η υγεία του Ερντογάν είναι ένα σοβαρό θέμα… Ενώ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τους Κούρδους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: