Το μακρύ χέρι του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία: Παρακολουθεί τους υποστηρικτές του Ιμάμη Γκιουλέν

Ο άλλοτε πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. EPA, SELAHATTIN SEVI , ZAMAN DAILY NEWSPAPER,




Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του SPIEGEL Online στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Fidelius Schmid, του ειδικού σε θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας Wolf Wiedmann-Schmidt, του συντάκτη Sven Röbel και του συντάκτη στο Τμήμα Ειδήσεων του SPIEGEL Roman Lehberger αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Παρακολούθηση υποστηρικτών του Gülen: Ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας πραγματοποιεί έρευνα εις βάρος Τούρκου που συνελήφθη με την υποψία της κατασκοπείας»
Υπότιτλος: «Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά την υπόνοια ότι ύποπτος που φέρεται να είναι πράκτορας των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών παρακολουθούσε υποστηρικτές του κινήματος Gülen στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία»

Μετά από έφοδο σε ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ που προκάλεσε αίσθηση, ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας Peter Frank ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL την έρευνα. Οι Εισαγγελία κατηγορεί έναν Τούρκο που συνελήφθη κατά την διάρκεια της επιχείρησης ότι είναι πράκτορας των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θεωρεί ότι ο Ali D., 40 ετών, συγκέντρωνε πληροφορίες για υποστηρικτές του κινήματος Gülen που ζουν στην περιοχή της Κολωνίας, προκειμένου να τις διαβιβάσει στην τουρκική Μυστική Υπηρεσία MIT.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποίησαν πολύωρη έρευνα στο ξενοδοχείο «the niu Tab» στην περιοχή Oberbilk του Ντίσελντορφ. Υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία, όταν ανακάλυψε όπλο στην κατοχή πελάτη του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, οι ερευνητές βρήκαν στον Ali D., ο οποίος βρίσκεται πλέον υπό κράτηση, όχι μόνο ένα άσφαιρο πιστόλι, αλλά και 200 σφαίρες, καθώς και έγγραφα με τα ονόματα των υποστηρικτών του κινήματος Gülen. Εκτός από τα ονόματα, φέρεται να έχουν καταγραφεί και άλλες προσωπικές πληροφορίες για τους άνδρες. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πλέον ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, από την ανάλυση των συνομιλιών στο κινητό του φέρεται να προέκυψαν πληροφορίες ότι ο Ali D. εργαζόταν για την MIT.

Αρχικά η Εισαγγελία του Ντίσελντορφ πραγματοποίησε έρευνα για την υπόθεση με την υποψία της συνωμοσίας για την διάπραξη εγκλήματος και της παραβίασης του νόμου περί όπλων. Ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας ανέλαβε πλέον την υπόθεση, καθώς η Υπηρεσία της Καρλσρούης έχει την αρμοδιότητα, όταν υπάρχει υποψία κατασκοπείας.

Το κίνημα του Gülen διώκεται από την τουρκική κυβέρνηση ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο ιδρυτής του, ο ιεροκήρυκας Fethullah Gülen, ήταν κάποτε έμπιστο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. Σήμερα κατηγορεί το κίνημα Gülen ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Επί χρόνια η Τουρκία επανειλημμένα παροτρύνει τις γερμανικές Αρχές να λάβουν μέτρα κατά των υποστηρικτών του Gülen που φέρονται να διαβιούν στην Γερμανία.

ΠΗΓΗ: SPIEGEL Online

Το νούμερο δύο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υμνεί την Τουρκία: Η απάντηση της κ. Σέρμαν στη Hellas Journal και στο OPEN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: