Το ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά: Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου [videos]

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών πολιτικών κομμάτων και της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η οικογένεια, οι σύντροφοι, οι φίλοι και απλός κόσμος από ολόκληρη την Ελλάδα, λένε σήμερα το τελευταίο αντίο στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κηδεία της γίνεται με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, καθώς κυρήχθηκε εθνικό πένθος.  Πλήθος κόσμου βρίσκεται εκεί, θέλοντας να απευθύνει το δικό του ύστατο χαίρε, φωνάζοντας «Αθάνατη».

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φ. Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Λίγο μετά την 1 το μεσημέρι η σορός της Φ. Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.  Φανερά συντετριμμένοι, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά που μαζί με τους άλλους συγγενείς αποχαιρέτησαν τον δικό τους άνθρωπο.

Παρόντες στο τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Στην Μητρόπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ένα λευκό τριαντάφυλλο, που το άφησε πάνω στο φέρετρο ενώ στη συνέχεια συλλυπήθηκε την οικογένειά της. Νωρίτερα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο, με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σακελλαροπούλου: Πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Φώφης Γεννηματά.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, «αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι».

Τασούλας: Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι η Φώφη Γεννηματά επωμίστηκε άξια πολλούς ρόλους. «Είχε ένα ευγενικό πείσμα σε αυτό που την καταδίωκε, το πείσμα αυτό την έκανε καλή σύζυγο, άξια μητέρα και σπουδαία πολιτικό» είπε και τόνισε: «Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό».

Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα ακούσει η ίδια, σήμερα. «Είναι το πιο ενσυνείδητο» πρόσθεσε.

Μ. Χριστοδουλάκης: Η παράταξή μας σε αποχαιρετά

«Είχες τη γενναιότητα να βάζεις πάντα μπροστά το καλό της πατρίδας» είπε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και σημείωσε πως «χάραξες τη δική σου πορεία στην πολιτική ιστορία και έδειξες σε όλους τι θα πει πραγματικά αξιοπρέπεια».

«Πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύθηκες. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους» ανέφερε. «Ανέστησες ένα κόμμα, ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατο» τόνισε. «Πρόεδρε η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου».

Αγαπημένη μας μητέρα… Ο αποχαιρετισμός των παιδιών

Συγκινητικοί μέσα στην απλότητά τους οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι του γιού της Φώφης Γεννηματά,Γιώργου, και των δυο κοριτσιών της, της Κατερίνας και της Αιμιλίας.

Ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σχέση σου με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι σημαίνει αγάπη». «Ήσουν αγωνίστρια» είπε και τόνισε πως «έγινες υπόδειγμα για πολλούς ανθρώπους».

«Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε και να ζούμε την κάθε στιγμή» είπε η κόρη της Κατερίνα, ενώ η κόρη της Αιμιλία ανέφερε: «Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά».

 

Τελευταίο αντίο στην Φώφη Γεννηματά: Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια στη Μητρόπολη [φωτογραφίες – video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: