Tι θα κάνουν οι ΗΠΑ για τα νέα F-16 Viper της Τουρκίας; O Καλίν νομίζει ότι ξεκινά το ανατολίτικο παζάρι με το 1,4 δις από τα F-35…

File photo: H Τουρκία ζητεί την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο. Photo via Lockheed Martin.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο Ιμπραϊμ Καλίν, ο έμπιστος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και ώρες έχει σπεύσει να δημιουργήσει «κλίμα» σ’ ότι αφορά την συνάντηση του Τζον Μπάϊντεν με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Ρώμη,η οποία ΔΕΝ επιβεβαιώνεται, όμως, από το Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, και με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, στην ιταλική πρωτεύουσα και τον πρωθυπουργό της φιλοξενούσας χώρας, Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα ο Τούρκος διπλωμάτης επιβεβαιώνει τα όσα μας μετέφεραν, πριν λίγες μέρες, πηγές μας, ότι δηλαδή η Άγκυρα θα επιχειρήσει να μετατρέψει την όποια συζήτηση, εάν βεβαίως γίνει η συνάντηση -που αφορά τα νέα F-16-, σε ανατολίτικο παζάρι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να υπάρξουν συζητήσεις αντισταθμίσματος για το 1,4 δις που είχε δώσει η Τουρκία για να περάσει στις χώρες- συμπαραγωγούς του F-35, τότε που πρώτη φορά η Ελλάδα γύριζε την πλάτη στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, διότι ακολούθησαν κι άλλες…

Σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι η Τουρκία έχει υποστεί κυρώσεις για την αγορα του ρωσικού συστήματος S-400. Και λόγω αυτού, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, η Άγκυρα δεν μπορεί να προμηθευτεί αμερικανικό πολεμικό υλικό.

  • Με 1,4 δις πάντως καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος- εφόσον το δεχτούν αυτό οι Αμερικανοί- της αναβάθμισης των παλαιότερων F-16 Block 40 & Block 52 plus, αν υπολογίζει κανείς ότι τα Ελληνικά 84 μαχητικά κοστίζουν κάτι λιγότερο από αυτό το ποσό.
  • Η Άγκυρα με αυτή την κίνηση δείχνει ότι θέλει να προσεγγίσει ξανά την Ουάσιγκτον αλλά ταυτόχρονα να την εκβιάσει πως αν δεν αποδεσμεύσει τα νέα F-16 τότε αναγκαστικά θα στραφεί σε άλλες αγορές, ακόμη και στη Ρωσία.

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση που δίνουν πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας. Λένε ότι εφόσον υπάρξει το πράσινο φως ουσιαστικά η Τουρκία προλαβαίνει την γραμμή παραγωγής του πιο εμπορικού αεροσκάφους των τελευταίων σαράντα ετών.

Είναι εύλογο πως μέσα περίπου στην επόμενη δεκαετία θα πέσει η αυλαία γι’ αυτό το πετυχημένο μοντέλο εκτός αν η αεροναυπηγική και η τεχνολογία φέρουν κάτι εντελώς νέο και καινοτόμο που θα κρατήσουν αυτή την πετυχημένη γραμμή ζωντανή για περισσότερα από άλλα είκοσι χρόνια.

Επιχείρηση «ανακούφισης» του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας

Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει και το δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο ο Selcan Hacaoglou ομιλεί για επιχείρηση «ανακούφισης» του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας και «αγορά» χρόνου μέχρις ότου η γείτονα καταφέρει ν’ αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος, ένα εγχείρημα βέβαια που σε Ρωσία και Κίνα μέχρι τώρα έχει παραμείνει πολλά χρόνια πίσω.

Αν τελικά η Τουρκία αποφύγει τις κυρώσεις και περιορισμούς που υπάρχουν ελέω των S-400 που την οδήγησαν στην έξωση από το πρόγραμμα των F-35, και ταυτόχρονα παραγκωνιστεί η Αμερικανική ισχυρότατη γραφειοκρατία, είναι κάτι που παραμένει άγνωστο. Πάντως, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, με τα σημερινά δεδομένα, ούτε η αμερικανική κυβέρνηση, πόσο μάλλον η τουρκική, μπορούν να ξεπεράσουν το Αμερικανικό Κογκρέσο.

  • Προ τριημέρου είχαμε αναφερθεί στα «παράθυρα» που φαίνονται από την Αμερικανική πλευρά αλλά και στην διαβίβαση του επίσημου τουρκικού εγγράφου από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ προς την κατασκευάστρια εταιρεία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
  • Πάντως αξιόπιστες πηγές σημείωναν πως δεν θα πρέπει να βρεθούμε προ εκπλήξεων στην περίπτωση που τελικά οι διαπραγματεύσεις αυτές φτάσουν σε τελική συμφωνία διότι η Τουρκία είναι ήδη χρήστης του αεροσκάφους F-16 κι αυτό είναι ένα επιχείρημα όχι μόνο των Τούρκων αλλά και αρκετών στις ΗΠΑ.

Με αυτό τον τύπο μαχητικού η Τουρκία έχει κάνει όλες τις μετρήσεις που θέλει για το ίχνος εντοπισμού του αεροσκάφους, σε όποια γωνία και με όποια κλήση έχει πάρει στον αέρα. Με F-16 είχε κάνει και τις δοκιμές του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 γεγονός που ισχυροποίησε την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε κυρώσεις.

Στόχος της Αμερικής είναι να παραμείνει άκρως απόρρητο το F-35, οι δυνατότητες που έχει και η τεχνολογία Stealth που έχει αναπτύξει για τον αεροπορικό στόλο της αλλά και των σύμμαχων κρατών που παραμένουν πιστές στο Δυτικό άρμα, ακόμη κι αν δεν είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Και την στιγμή που το ανατολίτικο παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει για την πιθανή προμήθεια της Τουρκίας 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη υπό σκέψη αν τα F-16 Block 50 θ’ αναβαθμιστούν σε ανώτερο επίπεδο των σημερινών Advanced, κάτι που θ’ ανεβάσει το ποσοστό διαλειτουργικότητας της ραχοκοκαλιάς του   αεροπορικού στόλου στα 122 F-16…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«Στα φρένα» το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50: Μεγάλο αγκάθι τα “αντισταθμιστικά ωφελήματα”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: