Στην ExxonMobil, δεν περνάνε οι “παλικαριές” του Ερντογάν: Προς επιβεβαίωση ενός τεράστιου κοιτάσματος…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον εκτελεστικό Πρόεδρο τηs Exxon Mobile Stephen Greenlie, στη Νέα Υόρκη. Photo ΓΤΠ – Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η ExxonMobil είναι μια εταιρεία που μόνο το άκουσμα της προκαλεί δέος ακόμα και σε αυτούς που δεν την έχουν ακούσει ποτέ. Η αλήθεια είναι όμως, ότι δύσκολα θα βρεις κάποιον που να ακούει το όνομα της μεγάλης πετρελαϊκής του Τέξας για πρώτη φορά.

Είναι μια εταιρεία που συμβολίζει αυτό που αποκαλούμε “Εταιρική Αμερική”, με παγκόσμια παρουσία, με 178 δισεκατομμύρια σε έσοδα για το 2020 και με το μισό ΑΕΠ της Τουρκίας σε περιουσιακά στοιχεία!

Το όνομα της άλλωστε δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι η εταιρεία απόγονος της Standard Oil, του Τζον Ντ. Ροκφέλερ!

  • Ένα λοιπόν είναι το σίγουρο, ότι όταν μιλάμε για την εταιρεία κολοσσό, ExxonMobil, όποια απειλή ή <παλικαριά>, δεν πρόκειται όχι να γίνει ανεκτή, αλλά ούτε καν να υλοποιηθεί από πλευράς Τουρκίας!

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Αμερικανική εταιρεία δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την μεγαλόνησο, καθώς πριν λίγα χρόνια, το γεωτρύπανο της ExxonMobil, ήρθε με προστασία τον… 6ο στόλο των ΗΠΑ!

Αφορμή για όλες όμως τις συζητήσεις γύρω από την πετρελαϊκή του Τέξας, είναι το Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κρύβει έναν θησαυρό και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγο της ενεργειακής κρίσης, που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα το Οικόπεδο 10 και το κοίτασμα “Γλαύκος”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιβεβαιωθούν τον επόμενο μήνα, διαθέτει 5 έως 8 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, πράγμα που το καθιστά το μεγαλύτερο της περιοχής.

Τα γεωτρύπανα της ExxonMobil, θα ξεκινήσουν το έργο τους από τις αρχές Νοεμβρίου του 2021, έως και τις αρχές του 2022, ενώ δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το επόμενο διάστημα η Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει αρκετή κίνηση, καθώς μέσα στο 2022, εκτός από την ExxonMobil, και η Γαλλική Total θα κατευθυνθεί για τα οικόπεδα 6 και 7!

Όμως μακάρι να ήταν μόνο τα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απασχολούν τον Τούρκο Πρόεδρο. Μια σειρά από εξελίξεις, φέρνουν τον ίδιο και την Τουρκία ακόμα πιο απομονωμένους από τον Δυτικό κόσμο και τις αξίες του.

Η συνάντηση με τον Αμερικάνο Πρόεδρο που δεν έχει έρθει ακόμα, το μπλόκο για τα εξοπλιστικά προγράμματα με προμηθευτή τις ΗΠΑ και η προκλητική κίνηση που θέλει ως “ανεπιθύμητους” τους πρέσβεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και 7 ακόμα κρατών, κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις μεγαλεπήβολες  επιδιώξεις του Ερντογάν, που θέλει να βάλει την χώρα του μέσα στις 10 σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη!

  • Μια τέτοια επιδίωξη θα λέγαμε πως θεωρείται ακόμα και αστεία καθώς τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ της Τουρκικής Λίρας, η καθημερινή και συνεχόμενη φτωχοποίηση των Τούρκων πολιτών και η πολιτική αστάθεια, δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια στον κ. Ερντογάν.

Μάλιστα θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι ενώ είναι αυτός που έβγαλε την Τουρκία από μια τεράστια οικονομική κρίση, είναι και αυτός που την έχει απομονώσει, ίσως πιο πολύ παρά ποτέ!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μπράβο στον Μητροπολίτη Άνθιμο: Οι εικόνες των Αγίων δεν έχουν… ανοσία, φορέστε μάσκες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: