Πως «μίλησε» η 5η γενιά αεροσκαφών με τα F-16 Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας στη «Blue Flag» στο Ισραήλ [photos]

Ισραηλινό F-35A κατά τη διάρκεια της απογείωσης του από την αεροπορική βάση της Όβντα στο νότιο Ισραήλ που διεξήχθη η μεγαλύτερη από πλευράς συμμετοχών άσκηση “Blue Flag 2021”. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα «γεράκια» του «Ολύμπου» για ένα 15θημερο βρέθηκαν δίπλα στα φτερά της 5ης γενιάς από την IAF (Israel Air Force) & AMI (Aeronautica Militare).

Οι πιλότοι της 336 Μοίρας που βρέθηκαν στο Ισραήλ εκτός της  ανωτερότητας που έδειξαν σε επιχειρησιακή επάρκεια, είχαν την ευκαιρία ν’ ανοίξουν ένα «παράθυρο» στο μέλλον, απολαμβάνοντας την στενή συνεργασία με μαχητικά F-35A του Ισραήλ και της Ιταλίας, τα οποία είχαν έρθει και στον Ελληνικό «Ηνίοχο».

  • Πρόκειται ίσως μια από τις ελάχιστες έως σήμερα φορές που Έλληνες ιπτάμενοι είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν εις βάθος με μαχητικά 5ης γενιάς και μάλιστα σ’ ένα ιδιαίτερα ρεαλιστικό περιβάλλον αεροπορικών επιχειρήσεων  με μεγάλη πολυτυπία και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών.

Το F-35 αντιπροσωπεύει το μέλλον και αυτό το μεταφέρουν όσοι το δοκίμασαν.

Αν και πολυδιαφημισμένο, παραμένει σε κάποιους τομείς εξαιρετικά αμφιλεγόμενο όσον αφορά τις καινοτομίες που εισάγει στην εναέρια μάχη. Ωστόσο, διαφαίνεται όλο και πιο συχνά πλέον στις χώρες που το χρησιμοποιούν ότι τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά που διαθέτει αλλάζουν τους κανόνες του αεροπορικού αγώνα.

  • Η πλέον βασική παράμετρος είναι το stealth, δηλαδή η ικανότητά τους να παραμένουν αθέατα στα ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών και των συστημάτων αεράμυνας.

Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητα συλλογής πληροφοριών σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον ανάγουν το Αμερικανικό μαχητικό σε «κατηγορία» από μόνο του.

Πολλές από τις ικανότητες που ενσωματώνουν τα μαχητικά 5ης γενιάς παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Πλην όμως ορίζουν το νέο πρότυπο των αεροπορικών επιχειρήσεων στις χώρες του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο.

Τα kill του «Ολύμπου» ασιστ του F-35

Το Ισραήλ είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις των χωρών που τα έβαλε μέσα στην «μάχη» της «Blue Flag», έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν πολυάριθμους σχηματισμούς «εχθρικών» αεροσκαφών, με στενούς συνεργάτες τους, τα F-16 Block 52 Advanced της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με απλά λόγια, αυτό που έγινε είναι ότι τα F-35 συνέλεξαν πληροφορίες από την τακτική κατάσταση όπως διαμορφώνονταν στον εναέριο χώρο διεξαγωγής της άσκησης και μέσω ζεύξης δεδομένων μετέφεραν τις θέσεις των εχθρικών στόχων στα «γεράκια» της 336 Μοίρας, τα οποία στη συνέχεια ανέλαβαν την εξουδετέρωσή τους με βολές Amraam.

  • Πρόκειται ουσιαστικά για το πολυδιαφημισμένο μοντέλο συνεργασίας αεροσκαφών 4ης & 5ης γενιάς που ευαγγελίζεται ο κατασκευαστής (LM) και όπως φαίνεται αποδείχτηκε αποτελεσματικό στην πράξη.

Η ιδιαιτερότητα συνεργασίας των Ισραηλινών F-35 με τα Ελληνικά F-16 ανέδειξε την κρίσιμη παράμετρο της διαλειτουργικότητας μεταξύ συμμαχικών αεροσκαφών, με το  F-35 να μεγιστοποιεί την «φονικότητα» και αποτελεσματικότητα των F-16 τα οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Ελληνικού αεροπορικού στόλου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο συνδυασμός που έχει προβλεφθεί στην Δομή Δυνάμεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με μελέτες οι οποίες εισηγούνται την απόκτηση μιας Μοίρας F-35A η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ ’αντικαταστήσει τους «βετεράνους» της Ανδραβίδας τα F-4 AUP Phantom.

Και με αυτόν τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνουν πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο, μετατρέπεται πλήρως σε μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στο Δυτικό ημισφαίριο και στο ΝΑΤΟ.

170 διαλειτουργικά αεροσκάφη ένα μεγάλο στοίχημα

Η άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ ήταν η επιβεβαίωση της άριστης διαλειτουργικότητας μεταξύ F-35 & F-16 η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αεροπορικού επιτελείου θα ολοκληρώσει την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Βεβαίως ουδείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχνά ότι πριν ο “αλέκτωρ φωνήσαι” την 5η γενιά, η πολιτική ηγεσία πρέπει να ολοκληρώσει τα βήματα δικτυοκεντρικής λειτουργίας των F-16, με την αναβάθμιση των Block 50 σε επίπεδο ανώτερο των σημερινών Advanced. Παράλληλα δε, πρέπει να δώσει βήμα σύζευξης και στα 24 Mirage 2000-5, ώστε να υπάρχει ένας πλήρως διαλειτουργικός αεροπορικός στόλος.

Τέλος αποδείχτηκε γι’ ακόμη μια φορά ότι οι Έλληνες αεροπόροι ξέρουν να μάχονται και εκτός έδρας, όπως συνέβη στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, στην άσκηση που προσφέρει ρεαλιστική εκπαίδευση στους ιπτάμενους αλλά και δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων σε στενή συνεργασία με τα πιο προηγμένα μαχητικά στον πλανήτη…

Σχηματισμός σε σχήμα βέλους, με τον Ελληνικό “Όλυμπο” το F-16 Block 52 Advanced να βρίσκεται στο πάνω άκρο, έχοντας ακριβώς απέναντί του ένα από τα πιο σύγχρονα F-16 Sufa της IAF.
Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία
ο επιβλητικό “elephant walk” της “Blue Flag 2021” στην αεροπορική βάση της Όβντα.
Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία
Μια τέτοια τετράδα αεροσκαφών 5ης γενιάς είχαν στο πλάι τους τα “γεράκια” της 336 Μοίρας και μοιράζονταν δικτυοκεντρικά πληροφορίες.
Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

Ελληνική υπεροχή στην Ισραηλινή «Blue Flag»: Ρεσιτάλ καταρρίψεων από την 336Μ και με επιχειρησιακή πτήση του Α/ ΓΕΑ (photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: