Pandora Papers – Σβετλάνα Κριβονόγκιχ: Από την κοινή τουαλέτα στη Ρωσία στο lux διαμέρισμα του Μόντε Κάρλο μέσω Κρεμλίνου

To Μόντε Κάρλο: Photo via Pexels




Τον Σεπτέμβριο του 2003, στο Μονακό, τον φορολογικό παράδεισο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον διεθνή πλούτο, πραγματοποιήθηκε μία μυστική συναλλαγή.

Ένα διαμέρισμα άλλαξε χέρια. Τοπικός συμβολαιογράφος υπέγραψε τη συμφωνία της μεταβίβασης ύψους 3,6 εκατ. ευρώ , με την οποία ο αγοραστής αποκτούσε ένα πολυτελές διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο, με δύο θέσεις στάθμευσης, μια αποθήκη και δικαίωμα για χρήση πισίνας στο συγκρότημα Monte Carlo Star.

Από το μπαλκόνι ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να απολαύσει τη λαμπερή μαρίνα του Μονακό, που το καλοκαίρι γεμίζει με σούπερ -γιοτ. Την ησυχία των ενοίκων από τους τουρίστες εγγυάται η ασφάλεια του κτιρίου του πολυτελούς συγκροτημάτος, ενώ στην περιοχή υπήρχαν και ευχάριστοι ήχοι , όπως η κλαγγή των ελικοπτέρων που μεταφέρουν νέες αφίξεις από τη Νίκαια

Μπάμπουσκα

Η ταυτότητα του αγοραστή του διαμερίσματος ήταν ένα μυστήριο. Ο επίσημος «αγοραστής» ήταν μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (BVI), η Brockville Development Ltd. Η Brockville ανήκε με τη σειρά της σε δύο ακόμη εταιρίες εγγεγραμμένες στον Παναμά-την Sefton Securities και, αργότερα, την Radnor Investments SA. Για τους ξένους, οι ρυθμίσεις έμοιαζαν λίγο με το κλασικό ρωσικό παιγνίδι, με τον τελικό δικαιούχο να μπορεί να εντοπιστεί μόνο αν ανοίξει πολλές… μπάμπουσκες.

Χάρη στα διαρρεύσαντα έγγραφα των Papers η βρετανική Guardian υποστηρίζει ότι μπορεί να προσδιορίσει τον αγοραστή του διαμερίσματος: Ηταν μία γυναίκα, 28 ετών το 2003, άγνωστη έως εκείνη τη στιγμή. Το όνομά της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών, γύρω στο τέλος της χιλιετίας, η Κριβονόγκιχ πλούτισε απίστευτα. Απέκτησε ένα διαμέρισμα σε ένα περίφημο συγκρότημα στην πατρίδα της, την Αγία Πετρούπολη, ακίνητα στη Μόσχα, ένα γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παραμυθένια άνοδος

Πώς να εξηγήσει κανείς την παραμυθένια αυτή άνοδο; Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το παρελθόν της Κριβονόγκιχ ήταν μάλλον φτωχικό, .

Μεγάλωσε σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα, με κοινή κουζίνα και μπάνιο μαζί με άλλες πέντε οικογένειες.

Η Κριβονόγκιχ ήταν φοιτήτρια στη διοίκηση επιχειρήσεων και εργαζόταν ως καθαρίστρια σε ένα κατάστημα. Στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμφανίζεται να αποκτά έναν ευεργέτη: τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2020, ο ερευνητικός ιστότοπος Proekt – ένα από τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας – ισχυρίστηκε ότι η Κριβονόγκιχ έγινε φίλη με τον Πούτιν όταν εκείνος ήταν αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης.Για την ακρίβεια, έγινε η ερωμένη του, όπως ισχυρίστηκε ο ιστότοπος..

Ανεξάρτητα από την ακριβή φύση της σχέσης τους, οι δυο τους φαίνεται να ήταν κοντά. Τα ελάχιστα δημόσια στοιχεία δείχνουν ότι ταξίδεψαν μαζί με τα ίδια αεροπλάνα, για παράδειγμα, καθώς ο Πούτιν κάλπαζε προς την εξουσία.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2003, η Κριβονόγκιχ γέννησε μια κόρη, την Ελισαβέτα, ή Λουίζα. Ο ιστότοπος Proekt ισχυρίστηκε ότι πατέρας της ήταν ο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ουδέποτε σχολίασε. Ο Πούτιν δεν συζητά την προσωπική του ζωή. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Λουντμίλα – με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Μάσα και την Κατερίνα – χώρισαν πάντως το 2013.

 

Μετά την αποκλειστική δημοσίευση του Proekt, η Λουίζα έγινε τμήμα της συζήτησης στα κοινωνικά μέσα. Το Instagram είναι γεμάτο από εικόνες από με πάρτι, και φίλους από ισχυρές οικογένειες και ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη. Η Λουίζα πάντα απέφευγε τις ερωτήσεις σχετικά με τον Πούτιν. Τόσο αυτή και η μητέρα της δεν απάντησαν ούτε στις ερωτήσεις του Guardian.

Η Μόσχα στη Θάλασσα

Οι πολιτικές προσωπικότητες δικαιούνται ιδιωτική ζωή. Αλλά η ιστορία της Κριβονόγκιχ δεν αφορά απλώς ένα υποτιθέμενο ειδύλλιο που ξεφούσκωσε πριν από λίγο καιρό. Η ιστορία έχει να κάνει με χρήματα και τον τρόπο που , σύμφωνα με τα Pandora Papers, κάποιοι από τον στενό κύκλο του Πούτιν χρησιμοποίησαν το Μονακό ως διακριτικό κόμβο για τις οικονομικές τους υποθέσεις. Και στο θέμα υπάρχει επίσης και γεωπολιτική. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ, ο ηγεμόνας του Μονακό, έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ρωσική επιρροή στο Μονακό έχει αυξηθεί. «Έχει γίνει μια Μόσχα μέσα στη θάλασσα.

«Η νοοτροπία είναι κάνεις επίδειξη (πλούτου) », λέει ο Ντομινίκ Αναστάσης, τοπικός δικηγόρος. Οι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων Ρώσων, προσελκύστηκαν από το ζεστό κλίμα και την απουσία φόρων , είπε. «Κανείς δεν ρωτάει από πού προέρχονται τα χρήματά σας. Δεν υπάρχει κουλτούρα ελέγχου. Δεν υπάρχει φορολογική δήλωση».

Η μυστική συναλλαγή είναι επίσης μια ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας: πώς μια στενά δεμένη ομάδα φιλόδοξων αξιωματικών της KGB στράφηκε σε ένα φορολογικό παράδεισο για να βοηθήσει να πλουτίσουν – κατάσκοποι που ήρθαν από το κρύο, για να θυμηθούμε τη φράση του John le Carré.

Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…

Με πληροφορίες από Guardian

Pandora Papers: Στη λίστα των offsore με δωρεά – μυστήριο ο Tούρκος μεγιστάνας που έκτισε το παλάτι του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: