Όλη η αλήθεια για το τετ-α-τετ των δύο αυταρχικών ηγετών: Έτσι εξελίχθηκε η συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν

File photo: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σοτσι. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας αναπτύσσονται με θετικό πρόσημο. Αυτό μαρτυρούν όχι μόνο η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών, αλλά και οι κοινές τους δράσεις σε διεθνή ζητήματα.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν στο Σότσι.

Υπότιτλος: «Για ποιο θέμα ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του και πως ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προώθησε τα εγχώρια εμβόλια»

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας IZVESTIA (συντάκτης: Dmintrii Larou) με τίτλο «Φωτεινό Σότσι: Πως εξελίχθηκε η συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν”. Σημειώνει μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες από τις χώρες τους εξαρτάται η ειρήνη στη Συρία. Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι συγκεκριμένα η κατάσταση στην Συρία και ιδιαίτερα στην επαρχία Ιντλίμπ, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της συζήτησης των δύο ηγετών. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ηγέτες, στο ανοικτό μέρος των διαβουλεύσεων, στάθηκαν πρώτα απ’ όλα στις οικονομικές πτυχές της αμοιβαίας συνεργασίας τους. […]

Οι διαβουλεύσεις στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας ήσαν και για τους δύο ηγέτες η πρώτη τετ α τετ επαφή τους, μετά από την πανδημία του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό, αναμφίβολα, τις τελευταίες ημέρες, έστρεψε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στην επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερτντογάν στη Ρωσία. Κυρίως αν λάβουμε υπόψη ότι ο διάλογος Μόσχας και Άγκυρας δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να χαρακτηριστεί γλυκός.

Παρόλο που η πιο δύσκολη περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του Su-24 από την τουρκική πλευρά το 2015, έχει περάσει οριστικά, οι διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν έλειψαν. Αρκεί να θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου επανέλαβε ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και ότι θεωρεί τις ενέργειες της Μόσχας ως προσάρτηση της χερσονήσου.

Επιπλέον η Ρωσία και η Τουρκία κάποιες φορές χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να λύσουν πολλά προβλήματα περιφερειακού χαρακτήρα. Οι δύο χώρες ωστόσο δεν φουσκώνουν τις διαφωνίες τους, έχοντας επίγνωση όχι μόνο της οικονομικής διάστασης της αμοιβαίας εταιρικής συνεργασίας, αλλά και της σημασίας του διαλόγου για την ασφάλεια στο διεθνή χώρο.

Ωστόσο, μέχρι την έναρξη των διαβουλεύσεων, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτριι Πεσκόφ, διαβεβαίωνε ότι οι δύο ηγέτες δεν θα συζητήσουν το “ζήτημα της Κριμαίας”.

  • Θετικό πρόσημο

Στο κέντρο της προσοχής του Πούτιν και του Ερντογάν, σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης, ήταν η οικονομία.

“Είναι ενθαρρυντικό ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται και αναπτύσσονται με θετικό πρόσημο”, δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν, αναφερόμενος στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Οι υπηρεσίες μας έμαθαν πως να βρίσκουν λύσεις, επωφελείς και για τις δύο πλευρές”.

“Σε εννέα μήνες ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε περισσότερο από 55% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εκτός τούτου συνεχίζουν να αυξάνονται οι επενδύσεις και από τις δύο χώρες. Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην ρωσική οικονομία έφθασαν το 1,5 δις δολάρια. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία έφθασαν στα 6,5 δις δολάρια. Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη ανισορροπία, γι αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έθιξε τυχαία αυτό το θέμα”, σχολίασε ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Ανατολής, Ρολάν Μπιτζάμοφ.

“Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι σημαντική για τη Ρωσία. Παρά τις εντατικές επαφές με την τουρκική πλευρά, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη”, αναφέρει ο Konstantin Dolgov, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στην IZVESTIA. “Στον κατασκευαστικό τομέα οι Τούρκοι δραστηριοποιούνται αρκετά στη χώρα. Αλλά τώρα συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ΙΤ τεχνολογίας”.

Η Μόσχα και η Άγκυρα υλοποιούν από κοινού μια σειρά μεγάλων σχεδίων. Συγκεκριμένα, ο αγωγός Turk stream είναι σε πλήρη λειτουργία.

“Και τώρα που παρατηρούμε δύσκολες διαδικασίες να εξελίσσονται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία νιώθει απολύτως βέβαιη και ασφαλής”, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του ατομικού σταθμού “Ακούγιου”, στην Μερσίνα. Ο ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023, στην 100η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται επίσης ανάπτυξη. Η Τουρκία ήταν η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ, που προμηθεύτηκε ρωσικούς S 400, τύπου “Triumph”. Aυτό προκάλεσε σοβαρή δυσαρέσκεια, κατ’ αρχήν στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον απέκλεισε λόγω αυτού την Τουρκία από το κοινό πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35. Παρόλα αυτά η Τουρκία δεν υπέκυψε στις πιέσεις των συμμάχων της. Αντίθετα, είναι πιθανόν ότι η Τουρκία θα υπογράψει φέτος συμφωνία για την αφορά μιας επιπλέον παρτίδας S-400.

“Υπάρχουν γνωστά πρόσωπα, τα οποία στο πλαίσιο της Γ.Γ. του ΟΗΕ, έθεσαν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα. Εμείς δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις, διότι υπάρχουν βήματα που έχουμε ήδη κάνει, που έχουμε ολοκληρώσει και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής όσο αφορά αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο Σότσι, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

  • O φίλος στην ανάγκη φαίνεται

Στην δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης συνέβαλε και η έκφραση της ευγνωμοσύνης από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν, για την βοήθεια της Ρωσίας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Τουρκία το προηγούμενο καλοκαίρι.

“Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της μάχης με τη φωτιά, πέθαναν ηρωικά δικά και δικοί σας πυροσβέστες, όπως και δικοί μας. Έχουμε μιλήσει γι αυτό και τηλεφωνικά, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και τώρα. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, όπως λένε”, δήλωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Όσο αφορά στη συζήτηση για τις περιφερειακές συγκρούσεις, οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην αρχή της συνάντησης. Ωστόσο ήταν φανερό ότι σε αυτά τα θέματα δόθηκε αρκετή προσοχή, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία.

Ειδικότερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι τώρα λειτουργεί σε εντατικό ρυθμό το ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνεργασία είναι σοβαρή εγγύηση για την σταθερότητα και τον συντονισμό των θέσεων των πλευρών για περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Εκτός τούτου ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη Λιβύη και στη Συρία.

“Τα κοινά μας βήματα στο ζήτημα της Συρίας έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Η ειρήνη σε αυτή την περιοχή εξαρτάται από τις ρωσοτουρκικές σχέσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η συνεργασία Μόσχας και Άγκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, την πιο προβληματική επαρχία στη Συρία. Αντίσταση στα κυβερνητικά στρατεύματα του Άσαντ στην περιοχή δεν προβάλουν μόνο διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και ακραία στοιχεία, που αποτελούνται από φιλοτουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση “Ασπίδα Άνοιξης”, μετά το θάνατο περισσότερων από 30 Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης του συριακού στρατού κατά των θέσεων της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (σ.σ. απαγορευμένη στην Ρωσική Ομοσπονδία).

“Για την μείωση του βαθμού της έντασης στις 5 Μαρτίου 2020 διεξήχθησαν στην Ρωσική Ομοσπονδία μακρές συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Έτσι οι στρατιώτες των δύο χωρών άρχισαν κοινές περιπολίες σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου М4. Ωστόσο αυτό σταμάτησε λόγω των συνεχών επιθέσεων των τζιχαντιστών”, αναφέρει στην IZVESTIA ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Κερίμ Κας. Παράλληλα συμπεραίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ένα από τα κύρια θέματα των διαβουλεύσεων.

“Για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων, απαιτείται συνεργασία όχι μόνο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, αλλά Ερντογάν και Άσαντ. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά δεν είναι υπέρ ενός τέτοιου διαλόγου”, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής.

“Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας, μπορεί να ξεκινήσει πολεμική επιχείρηση για τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου M4. Για τη Συρία, αυτός ο αυτοκινητόδρομος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το εμπόριο. Οι περιπολίες δεν στέφθηκαν με επιτυχία γιατί η Τουρκία δεν μπόρεσε ποτέ να δημιουργήσει μια ζώνη ασφάλειας στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου”. (6 χλμ βόρεια και 6 χλμ νότια από αυτόν)

“Η συζήτηση για τη Συρία ήταν αναμφίβολα ένα σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν λίγο λιγότερο από 3 ώρες”, αναφέρει ο Ρολάν Μπιτζάμοφ.

“Είναι ένα από εκείνα τα δύσκολα θέματα, όπου οι συζητήσεις με τους Τούρκους δεν προχωρούν τόσο γλυκά. Ωστόσο οι πλευρές φθάνουν σε κάποια συμφωνία και βρίσκουν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις”, προσθέτει ο ειδικός στην IZVESTIA. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζεται να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους, αφού δεν εφαρμόζονται όλοι οι όροι των προηγούμενων συμφωνιών”.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 ο ΥΠΕΞ της Συρίας, Φεϊζάλ Μικντάντ, μιλώντας στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαίτησε από την Τουρκία “την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το έδαφος της Συρίας, χωρίς κανένα όρο”. Όπως είπε η Άγκυρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης στη βόρεια περιοχή της Συρίας. Το αποτέλεσμα είναι “η επαρχία της Ιντλίμπ να έχει μετατραπεί σε εκκολαπτήριο τρομοκρατών”.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα IZVESTIA

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τον Ελπιδοφόρο: “Κάναμε σπουδαία δουλειά αφού εξοργίσαμε τόσο πολύ τους Έλληνες στη Νέα Υόρκη”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: