Ο πρέσβης του Εβραϊκού Κράτους αποκαλύπτει στον “Φιλελεύθερο”: Το Ισραήλ είναι σε θέση να βοηθήσει την Κύπρο

Ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Ορεν Ανόλικ. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Η αναβάθμιση των σχέσεων και η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και ο νέος πρέσβης Όρεν Ανόλικ στοχεύει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος δηλώνει με σαφήνεια πως «πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Στην πρώτη του συνέντευξη, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος πρέσβης του Ισραήλ μιλά αποκλειστικά στον «Φιλελεύθερο» και στον Ανδρέα Πιμπίσιη για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία.

Ένα από θέματα που εισήλθαν προσφάτως στη σφαίρα των συζητήσεων και αναλύσεων – σ’ ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις – είναι και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αμυντικής δυνατότητας της Κύπρου με την απόκτηση ισραηλινών μέσων.

Θέσαμε στον Ο. Ανόλικ το ερώτημα εάν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα άμυνας/ασφάλειας θα μπορούσε το Ισραήλ να βοηθήσει την Κύπρο σε αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας.

Αφού ξεκαθάρισε πως «η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική στα θέματα άμυνας και ασφάλειας» όπως και «το Ισραήλ έχει δική του», ανέφερε πως η χώρα του «είναι σε θέση να βοηθήσει άλλες χώρες να ενισχύσουν την αμυντική τους ισχύ, παρέχοντας τεχνογνωσία και τεχνολογία, εκπαίδευση και αμυντικό εξοπλισμό».

Σημείωσε πως το Ισραήλ μπορεί να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλα κράτη, και «η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα με την οποία μπορεί» να μοιραστεί αυτές τις εμπειρίες.

  • – Πολλοί λένε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο απ’ ό,τι ήταν ποτέ. Το ερώτημα είναι, πόσο περιθώριο υπάρχει για περαιτέρω βελτίωση;

– Μια ξεκάθαρη απάντηση είναι πως πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ καλό που ο κόσμος θεωρεί δεδομένες τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Εγώ δεν το θεωρώ δεδομένο. Η εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων είναι αποτέλεσμα στρατηγικών αλλαγών στην περιοχή, αλλά και σκληρής δουλειάς και από τις δύο πλευρές.

Δεν συνέβη ως εκ θαύματος ούτε τυχαία. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Υπήρξαν βεβαίως και δύσκολες στιγμές κατά την πορεία της εξέλιξης αυτών των σχέσεων. Και το πού βρισκόμαστε σήμερα δεν το θεωρώ ως κάτι δεδομένο. Είναι μια διαρκής διαδικασία, είναι ένα συνεχές ταξίδι.

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να εργαστούμε ώστε αυτά που έχουμε καταφέρει να διατηρηθούν. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε κοινά τουριστικά πακέτα, που θα προσφέρουν στους τουρίστες την ευκαιρία να συνδυάσουν το ταξίδι τους με επίσκεψη και στις δύο χώρες.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συνδεθούν και πρέπει να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην πράξη.

Στον τομέα της ενέργειας, οι συνθήκες είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, από εκείνο της συμφωνίας και των προσδοκιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες.

Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα στον επιχειρηματικό τομέα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του περιβάλλοντος κ.α. Υπάρχουν ακόμα ιδέες για το πώς θα βελτιώσουμε περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας: με περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προμήθεια αμυντικών συστημάτων στην Κύπρο.

Το φάσμα των θεμάτων που μπορούμε να συνεργαστούμε είναι ευρύ. Και η πολιτική βούληση για να γίνουν περισσότερα είναι εκεί. Είναι θέμα το πώς μεταφράζεται η καλή θέληση σε έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Πώς οι Τούρκοι τρομοκράτησαν το Nautical Geo: Ο επικίνδυνος συνωστισμός στην ΑΟΖ και ο πόλεμος των γεωτρύπανων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: