Πώς οι Τούρκοι τρομοκράτησαν το Nautical Geo: Ο επικίνδυνος συνωστισμός στην ΑΟΖ και ο πόλεμος των γεωτρύπανων

File Photo: Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη των Κύπριων υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, της τότε πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο και του αντιπροέδρου της EXXON Mobil, στην γεώτρηση του Steena Ice Max, στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία via EXXON MOBIL




Στη μάχη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ρίχνονται οι εταιρείες έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τουρκικές αντιδράσεις, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «απαντήσει» στις γεωτρήσεις με δικές της, ενώ ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα επιχειρήσει να παρενοχλήσει τις εργασίες εταιρειών, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες να δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει προς την Άγκυρα να μην προβεί σε παρενόχληση των εργασιών της Exxon Mobil, η οποία με τους Καταριανούς, έχουν προγραμματίσει τον Νοέμβριο, επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10.

Η κατοχική Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά των Αμερικανών από τη στιγμή που γνωρίζει πως η εταιρεία έχει πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να προχωρήσει. Τι θα γίνει όμως με ΕΝΙ-TOTAL;

Με τους Ιταλούς υπάρχει προηγούμενο παρεμπόδισης, τον Ιανουάριο του 2018. ΕΝΙ και TOTAL θα προχωρήσουν σε γεώτρηση στις αρχές του 2022. Είναι σαφές πως η Άγκυρα προκαλώντας και συντηρώντας κλίμα έντασης θα προσπαθήσει είτε να διενεργήσει παράλληλες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ ( έκανε έξι μέχρι σήμερα) είτε εντοπίζοντας τον αδύναμο κρίκο να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς του.

Ενδεικτικός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κατοχική δύναμη το μαλτέζικης σημαίας ιταλικών συμφερόντων σκάφος Nautical Geo, το οποίο διενεργούσε έρευνες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για την όδευση του αγωγού East Med.

Σε βίντεο που κατάγραψε τα γεγονότα φαίνονται, μια φρεγάτα μπροστά και μια δεύτερη πίσω από το σκάφος δημιουργώντας πίεση και εκφοβισμό, αλλά και αναταράξεις στη θάλασσα. Έκτοτε το σκάφος έχει ακινητοποιηθεί.

Σε σχέση, ωστόσο, με την παρουσία του Nautical Geo, εντός της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά την εταιρεία στην οποία ανήκει κατά πόσο θα ξεκινήσει τις έρευνες είτε θα αποχωρήσει.

  • Η Λευκωσία κινείται σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνοντας για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες τόσο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όσο και στην ΑΟΖ,

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, που θα συνέλθει αύριο, έχει αποστείλει επιστολές τόσο στον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Ζ. Μπορέλ όσο και προς τους ομολόγους του.

Τους ενημερώνει ενόψει της συζήτησης, που θα διεξαχθεί στη σύνοδο. Στη Νέα Υόρκη η ενημέρωση θα αφορά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω: Η χωρίς όρια δράση της Τουρκίας και η επιβαλλόμενη αντίδραση μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: