Ο κινεζικός “δράκος” θέλει να αλώσει την Ελλάδα: Οι Αμερικανοί περνούν στην αντεπίθεση εναντίον της Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wang Yi (Α), κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Welt στην Αθήνα, Carolina Drüten αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από τότε που η Αθήνα πούλησε σημαντικές υποδομές στην Κίνα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο φιλικές προς το Πεκίνο χώρες.

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 51% του ΟΛΠ πέρασε σε κινεζικά χέρια, ενώ αυτόν τον μήνα η κινεζική Cosco απέκτησε επιπλέον 16% του Λιμένος Πειραιά. Η Ελλάδα συνιστά την ‘ευρωπαϊκή άγκυρα’ του γιγαντιαίου κινεζικού εγχειρήματος «Belt and Road Initiative», σχολιάζει η ανταποκρίτρια και αναφέρεται στην επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕξ, Wang Yi.

Ο Κινέζος Υπουργός, πάντως, έρχεται σε μια χώρα όπου έχει συντελεστεί αλλαγή στάσης, που επηρεάζεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αντεπιτίθενται ώστε να περιορίσουν την κινεζική επιρροή στη χώρα.

Όπως σχολιάζει η ανταποκρίτρια της ε/φ, στο παρελθόν, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης η Αθήνα αναζητούσε επενδυτές για τις ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλαν με το πρόγραμμα λιτότητας οι Ευρωπαίοι πιστωτές, δεν υπήρξε ενδιαφέρον ούτε από Αμερικανούς ούτε από Ευρωπαίους επενδυτές για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Πειραιά.

Σε μια εποχή που η γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ μεταχειριζόταν τους Έλληνες ως τα μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης, η Κίνα ήταν πρόθυμη να αγοράσει μερίδιο του ΟΛΠ. Εκ των υστέρων μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει κοντόφθαλμη τη στάση των Ευρωπαίων, την οποία εκμεταλλεύτηκε η Κίνα για τη στρατηγική «διαίρει και βασίλευε», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Τώρα οι ΗΠΑ έχοντας αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, περνούν στην αντεπίθεση για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η σύσταση στις ΗΠΑ της «International Development Finance Corporation», που προορίζεται για την παροχή κεφαλαίων του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα προς τις φτωχότερες χώρες.

Η εταιρεία είναι παρούσα και στην Ελλάδα, συνεχίζει η ανταπόκριση, επισημαίνοντας ότι για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης έχουν ενδιαφερθεί τόσο κινεζικές όσο και αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, και έχει αρχίσει να υψώνει το ανάστημά της στην Κίνα. Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η Ε.Ε. τον Μάρτιο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Κίνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απόφαση την οποία υποστήριξε και η Ελλάδα.

Επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αδιανόητο, σχολιάζει η Carolina Drüten, που συμπληρώνει ότι ακόμα και απασχολούμενοι της Cosco απεργούν μετά από εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ακτιβιστές κατηγορούν την Cosco ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μένει να φανεί αν οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αν και ο εκτελεστικός διευθυντής του think tank Hellenic American Leadership Council, Έντυ Ζεμενίδης, εκφράζει τις αμφιβολίες του, γράφοντας σε άρθρο του στην ‘Καθημερινή’ ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν επιστρέψει, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ: Welt στην Αθήνα, Carolina Drüten

Ο Ερντογάν “τεστάρει” τα νερά στις σχέσεις του με την Αρμενία: Αλλά παίζει οικονομικό παιγνίδι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: