Μετά τις φωτιές οι πλημμύρες: Ανυπολόγιστες ζημιές στη Βόρεια Εύβοια – 20 εκ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση

Κάτοικοι του χωρίού Αχλάδι καθαρίζουν τις λάσπες από την πλημμυρισμένη αυλή τους, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή έντονη βροχή, στην Βόρειο Εύβοια, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια άφησε η «Αθηνά» στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια όπου κάτοικοι και φορείς μιλούν πλέον για πρωτόγνωρες καταστάσεις απόγνωσης και καταστροφής.

  • Την ίδια ώρα πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στη Λάρισα ενώ και το Πήλιο βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση.

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένη από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο. Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου», ανέφερε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχει νερό, οι πλημμύρες σάρωσαν και το δίκτυο ύδρευσης. Επιχειρούν πάνω από 20 μηχανήματα σε όλο το δήμο, είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης. ‘Εκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου.

‘Εχουν πληγεί οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι, από την παραλία Ψαροπουλίου, μέχρι την παραλία της Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, υπάρχουν κατεστραμμένες οδοί κοντά σε ρέματα παρότι είχαν γίνει ετκενείς καθαρισμοί. Οι ζημιές προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις διάρκειας 1- 2 ωρών και είναι προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα, είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.

Αυτοψία σε Βασιλικά και Αγία Άννα

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία ‘Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παράλια της Αγιάς στη Λάρισα

Ολόκληρος ο παραλιακός οδικός άξονας από Σωτηρίτσα – Παλιουργιά έχει κλείσει και αστυνομικοί έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία, καθώς χείμαρροι έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, μίλησε για καταστροφές σε 30 σπίτια και  σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Νέα επιδείνωση από το μεσημέρι της Κυριακής – Συστάσεις από την ΓΓΠΠ
Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις. Η κακοκαιρία «Αθηνά» δεν αναμένεται να επηρεάσει άλλο την Αθήνα, όπου σημαντική επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας προβλέπονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα ,τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Το νότιο Αιγαίο δεν θα επηρεαστεί, και η θερμοκρασία θα παραμείνει ανοιξιάτικη με 28 βαθμούς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

“Βούλιαξε” το Πήλιο: Σε δυο μέρες έβρεξε όσο βρέχει στην Αθήνα μέσα σε ένα χρόνο

Bροχές ρεκόρ στο Πήλιο

Ρεκόρ βροχής που θύμισε 2018 σημειώθηκε στη Ζαγορά Πηλίου. Συγκεκριμένα, έριξε 295 τόνους νερού ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να γίνουν κατολισθήσεις σε δρόμους.

Οι ζημιές από την έντονη βροχόπτωση είναι μεγάλες, ενώ ένα σπίτι έχει καταπλακωθεί από βράχο ο οποίος αποκολλήθηκε από το βουνό, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου.

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr/AΠΕ – ΜΠΕ/skai.gr

Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων για τις παρεμβάσεις στην Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: