Με αφορμή την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας: Αυξάνονται τα επικριτικά σχόλια και οι αιχμές για τη σχέση Ελλάδας-Κίνας

’Aναψε ο βωμός στην Ακρόπολη, με το σύμβολο του Ολυμπισμού να στέλνει τα διαχρονικά μηνύματα του από το εμβλητικότερο μνημείο της Αθήνας και της Ελλάδας, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. Την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» παρέδωσε στον Στέφανο Ντούσκο, η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοϊας Αριάδνη Σπανάκη. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, STR




Liberation – Κείμενο Laurence Defranoux

Σε άρθρο για την τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας σχολιάζεται ότι ο περιορισμός στο ελάχιστο των τελετών που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα ήταν ένας τρόπος για να αποτρέψει το Πεκίνο ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της διοργάνωσης των Χειμερινών Αγώνων στην Κίνα.

Αν και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δικαιολογούνται επισήμως από την πανδημία του Covid-19 – οι υπαίθριες τελετές βέβαια δεν υπόκεινται πλέον σε ιδιαίτερους περιορισμούς στην Ελλάδα- αυτό βόλεψε ιδιαίτερα την Κίνα, η οποία θέλει να αποφύγει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, αναφέρει στη συνέχεια το άρθρο.

Η «σκέψη» του δικτάτορα, που κυβερνά σήμερα την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, «αντηχούσε» στο Παναθηναικό Στάδιο κατά την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές, όπως και η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, και η Λαμπαδηδρομία, η οποία συνήθως κάνει το γύρο της Ελλάδας για μια εβδομάδα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, απλά ακυρώθηκε.

Ακολούθως, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου ότι “η Κίνα και η Ελλάδα είναι καλοί φίλοι”, η αρθρογράφος σημειώνει:

  • «Μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλία, καθώς η Κίνα έχει αγοράσει την τελευταία ιδίως δεκαετία στρατηγικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό της επέτρεψε να διασφαλίσει την παρεμπόδιση με ελληνικό βέτο της δημοσίευσης το 2017 μιας ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατήγγειλε τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Όσο για τη στάση της ελληνικής αστυνομίας απέναντι στις διαμαρτυρίες ακτιβιστών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται:

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο κινεζικός μηχανισμός ασφαλείας ήταν σε θέση να βασιστεί στην επιμέλεια της ελληνικής αστυνομίας για να φιμώσει κάθε ειρηνική διαμαρτυρία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την Κυριακή, τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για 26 ώρες, ενώ απλά κρέμασαν μια θιβετιανή σημαία και ένα πανό που υποστήριζε το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ σε μια σκαλωσιά στην Ακρόπολη.

Τη Δευτέρα το πρωί στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, Κινέζοι πράκτορες με πολιτικά υπέδειξαν στην αστυνομία τέσσερις Ελβετούς και Αμερικανούς πολίτες θιβετιανής καταγωγής, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ των τουριστών. Οι τελευταίοι, αν και ακίνδυνοι, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για τέσσερις ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Μια τελετή που ελάχιστα διαταράχθηκε από τέσσερις άλλους ακτιβιστές, οι οποίοι κατάφεραν να ξεδιπλώσουν μια θιβετιανή σημαία και ένα πανό “Όχι στα παιχνίδια γενοκτονίας” μόνο για λίγα δευτερόλεπτα πριν συλληφθούν. Τέλος, στην Αθήνα την Τρίτη, μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ένας Θιβετιανός και ένας Ουιγούρος ακτιβιστής σε ένα ξενοδοχείο αντιμετωπίστηκε με την ανάπτυξη της ελληνικής αστυνομίας… και τη φωτογράφιση από δύο Κινέζους πράκτορες με πολιτικά ρούχα.

Στιγμές πολύ άσχημες για τους ακτιβιστές που υπέστησαν αστυνομικό εκφοβισμό τη στιγμή που η Ελλάδα έχει υπογράψει συνθήκη έκδοσης με την Κίνα το 2019».

Το άρθρο κλείνει με το σχόλιο ότι ο κινέζικος κατασταλτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε και πάλι (μετά το κύμα συλλήψεων που είχαν λάβει χώρα στη διοργάνωση των Αγώνων του 2008) αυτή τη φορά μάλιστα «από την καρδιά της ίδιας της Ευρώπη, χωρίς να ενοχλείται κανείς».

ΠΗΓΗ: LiberationLaurence Defranoux – JO de Pékin 2022 : la flamme olympique confisquée par la dictature chinoise

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τι στο καλό γίνεται; Δεν νοιάζονται πιά για τον EastMed; Αναζητούνται χώρες προτεκτοράτα για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: