Κίνδυνος κατάρρευσης; Σε βαθιά οικονομική κρίση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία υποστηρίζει η εφημερίδα Liberation

File Photo: Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας λόγω των πολιτικών του ισλαμιστή ηγέτης της Τουρκιας, Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERDEM SAHIN




Με μελανά χρώματα περιγράφει η εφημερίδα Liberation (κείμενο Anne-Sophie Faivre Le Cadre) την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, περιγράφοντας συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουν πολλές κοινωνικές ομάδες λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εκατομμύρια Τούρκοι αγωνίζονται τώρα να βρουν στέγη και φαγητό, ειδικά ανάμεσα στη μεσαία τάξη και τους φοιτητές, παρά τις αρνήσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι υφίσταται πρόβλημα.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η μεσαία τάξη της Τουρκίας υποφέρει, καθώς η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, υποχωρώντας στις 9,34 λίρες ανά δολάριο, με τους πολίτες να καταβάλουν το τίμημα για τη δραματική αυτή πτώση του εθνικού τους νομίσματος.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2018, η χώρα έχει περιέλθει σε μια βαθιά νομισματική και χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτιμάται στο 20% – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει αναδιαμορφώσει τη γεωγραφία της φτώχειας και πλέον πλήττει σκληρά τη μεσαία τάξη, προσθέτει η εφημερίδα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της «γκρίζας λίστας» για τις αποτυχίες της στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ στο «δείκτη εξαθλίωσης» του καθηγητή Steve Hanke, ο οποίος κατατάσσει τις χειρότερες οικονομίες του κόσμου με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Τουρκία κατατάσσεται τώρα στην 21η θέση, μεταξύ του Νοτίου Σουδάν και της Ναμίμπια.

Λόγω της κρίσης οι συνταξιούχοι επιστρέφουν στην αγορά εργασίας επειδή δεν μπορούν να ζήσουν με τις συντάξεις τους, παρατηρεί η εφημερίδα, ενώ οι φοιτητές δεν μπορούν πλέον να βρουν στέγη και ενίοτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να κοιμούνται σε πάρκα.

ΠΗΓΗ: Liberation (Anne-Sophie Faivre Le Cadre) – Crise monetaire, Covid….en Turquie, “nous sommes tous devenus plus pauvres”

  • Τουρκική λίρα: Οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση, με την ισοτιμία λίρας-δολαρίου να διαμορφώνεται γύρω στο 10, πριν από το τέλος του έτους

Η λίρα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 10 ανά δολάριο πριν από το τέλος του έτους, αφότου η τουρκική Κεντρική Τράπεζα συγκλόνισε την αγορά με μία διπλάσια μείωση των επιτοκίων, από ότι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (ανταπόκριση Tugce Ozsoy).

Το ψυχολογικό σημαντικό όριο «είναι πολύ κοντά τώρα», δήλωσε ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης στη «Skandinavska Enskilda Banken». Οι έμποροι τίτλων options συμφωνούν: υπάρχει πλέον μεγαλύτερη από 60% πιθανότητα η λίρα να αποδυναμωθεί στα 10/ δολάριο πριν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το « Bloomberg».

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2,8% -στα 9,4867 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη-, όταν η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε μία εβδομάδα κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16%.

Η μείωση ήρθε αφότου ο Πρόεδρος Tayip Erdogan ανέτρεψε μια τριάδα στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας, που αντιτάχθηκαν στις εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Tugce Ozsoy – Turkey Central Bank shock has strategists eyeing further lira drop

Το χειρότερο μαντάτο για τον Ερντογάν: Απορρίφθηκε στις ΗΠΑ η έφεση της Halkbank για το ξέπλυμα υπέρ του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: