Η υγεία του Ερντογάν είναι ένα σοβαρό θέμα… Ενώ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τους Κούρδους: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματος του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Είναι ένα σοβαρό ζήτημα το θέμα της υγείας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Διότι αν όντως ασθενεί, οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην ευρύτερη γειτονιά της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες ξεκίνησαν από την Ουάσιγκτον. Και αυτό το γεγονός από μόνο του βοηθά τη φαντασία των όσων πιστεύουν σε συνωμοσίες να καλπάζει.

Δημοσιεύθηκε ένα κείμενο στο περιοδικό Foreign Policy -πολύ σοβαρό έντυπο- από δύο ειδικούς για τα θέματα της Τουρκίας. Ο ένας είναι ο Στίβεν Κούκ και ο άλλος ο Ενρίκο Ματέι. Θα σταθώ στον Στίβεν Κούκ.

Δεν είναι ένας τυχαίος αναλυτής. Όχι, αντίθετα. Είναι αυτό που λέμε στην Αμερική authority στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικά της περιοχής. Έχει σχέσεις με το κυβερνητικό κατεστημένο και πραγματικά δύσκολα διαψεύδεται. Στις αναλύσεις του μπορεί ο αναγνώστης να βρει και σημαντικές ειδήσεις.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Ο τίτλος του κειμένου τα λέει όλα φυσικά:

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας, είναι ο βασικός τίτλος.

Αυξάνονται τα στοιχεία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι άρρωστος – και αυτό θα μπορούσε να είναι κακό νέο για την πολιτική της χώρας, είναι ο υπότιτλος του κειμένου.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία και τα γεγονότα, δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Ίσως να είναι η δικαιολογία του για να αποφύγει την πιθανή ήττα, αν και σίγουρα θα ξάνει ξανά νοθεία.

Δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα της υγείας του Ερντογάν. Αλλά, ως συνήθως, αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται πάντα με σοβαρότητα και χωρίς δημοσιότητα.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Η νέα εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Εκεί που πίστευε ότι -με τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ- έλυσε, τρόπος του λέγειν, το πρόβλημα αυτό για την Τουρκία, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία φαίνεται ότι έχει αλλάξει τα πράγματα.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, σε επίσημο επίπεδο, στο θέμα αυτό, πέραν του διορισμού του Μπρέτ ΜακΚουρκ (Brett McGurk) στη θέση του συμβούλου του κ. Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Για τους Τούρκους είναι ορκισμένος εχθρός…

Επειδή όμως συχνά ο Ερντογάν δεν αντιδρά χωρίς λόγο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι γίνονται διεργασίες -μπορεί και να έγιναν ήδη- για την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, λόγω της κινητικότητας του Ισλαμικού Κράτους, όπως έχουν εντοπίσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Είναι γνωστό ότι χωρίς τη βοήθεια των Κούρδων της Συρίας, οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Οι Κούρδοι των YPG έχασαν χιλιάδες μαχητές τους για να μπορεί ο πρώην πρόεδρος Τραμπ να καυχιέται ότι νίκησε το Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνέχεια τους πρόδωσε αποδεχόμενος όλα τα τελεσίγραφα του Ερντογάν. Ήταν η απόλυτη προδοσία ενός λαού που παραμένει πιστός στη συμμαχία με την Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεντάγωνο έχει προβλέψει πολλά εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του για να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική αποστολή στη Βόρειο-Ανατολική Συρία, κάτι που σημαίνει ότι η συνεργασία με τους Κούρδους του YPG θα αναγεννηθεί.

Όπως σημειώσαμε και χθες, η επανεμφάνιση του Μπρέτ ΜακΚουρκ στη Μέση Ανατολή έχει θυμώσει τον Ερντογάν, ο οποίος έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές προς την Ουάσιγκτον.

Ο σύμβουλος του κ. Μπάιντεν ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν επισκέφθηκαν την Τουρκία. Φαίνεται ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σκέφτονται διαφορετικά και οπωσδήποτε πιο στρατηγικά, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις σχέσεις με την Τουρκία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Βαν Χόλλεν, μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους του, έκαναν μία συνολική παρέμβαση προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την Τουρκία, με ειδική αναφορά στους Κούρδους της Τουρκίας. Εδώ την εξέλαβαν ως ισχυρή παρέμβαση για όλους τους Κούρδους της περιοχής.

Στην επιστολή, οι γερουσιαστές παροτρύνουν τον Αμερικανό πλανητάρχη να καταδικάσει έντονα τις κλιμακούμενες προσπάθειες του Ερντογάν να διαλύσει το φιλοκουρδικό κόμμα και να εργαστεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημοκρατική διολίσθηση στην Τουρκία.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Ακάρ για να τον διαβεβαιώσει για τις καλές προθέσεις της Ουάσιγκτον για την Τουρκία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μίλησαν για να συζητήσουν ευκαιρίες για αύξηση και ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών τους. Αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής απειλής από την τρομοκρατία.

Ο Αμερικανός υπουργός επιβεβαίωσε τη μεγάλη αξία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αμυντική σχέση τους με την Τουρκία, όπως αποδείχθηκε πιο πρόσφατα από την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για το Αφγανιστάν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Μα είναι τόσο αφελείς οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον; Ο Ερντογάν “Δούρειος Ίππος” του Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: