Μα είναι τόσο αφελείς οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον; Ο Ερντογάν “Δούρειος Ίππος” του Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. EPA, VLADIMIR SMIRNOVSPUTNIK, KREMLIN POOL




Οι δηλώσεις της κ. Γουέντι Σέρμαν στη Hellas Journal και στο Open είναι αποκαλυπτικές, πιστεύω, για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για την Τουρκία οι γραφειοκράτες, στην Ουάσιγκτον.

Και είναι ένας τρόπος σκέψης -πάνω απ’ όλα- αφελής, που καθίσταται όμως επικίνδυνος. Διότι δεν είναι όποια-όποια η κ. Σέρμαν. Είναι η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι γραφειοκράτες είναι ότι θέτουν σε κίνδυνο και την καλή δουλειά που έκαναν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις διπλωμάτες, όπως ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και αρκετοί συνάδελφοι του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ασχολήθηκαν με το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Αμερικής ήταν ο φιλότουρκος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία, οι διπλωμάτες αυτοί κατάφεραν να προωθήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και να τις φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Η κ. Σέρμαν, είναι η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δηλαδή το νούμερο δύο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σημαίνει ότι έπρεπε να ξέρει ότι η Τουρκία έχει φύγει ήδη από το δυτικό μαντρί και ότι απλώς εκμεταλλεύεται την αμερικανική αφέλεια, ότι δήθεν ο Ερντογάν θα προτιμήσει την Ουάσιγκτον από τη Μόσχα. Πρωτίστως ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει στο ΝΑΤΟ και ότι κάποια στιγμή θα συνέλθει και δεν θα δημιουργεί προβλήματα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η σημερινή Τουρκία είναι ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας και ο Ερντογάν δημιουργεί επί τούτου τα προβλήματα στη Δύση. Είναι τόσο φανερό ότι παίζει το παιγνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και είναι απορίας άξιο πως δεν το “βλέπουν” στην Ουάσιγκτον.

Και αρκετοί εδώ στην Αμερική εκφράζουν φόβους ότι ο Ερντογάν θα παίξει το ρωσικό παιγνίδι και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το ρωσικό σχέδιο προβλέπει την άλωση του Φαναρίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, προκάλεσε αρνητική εντύπωση η τοποθέτηση της κ. Σέρμαν στην ιστοσελίδα μας και στο OPEN, η οποία τόνισε -απαντώντας στη δική μου αρνητική τοποθέτηση για τον Ερντογάν- ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι ανυπομονούμε -εννοεί οι Ηνωμένες Πολιτείες- “να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτή τη σχέση με όλη την πολυπλοκότητά της και μερικές φορές τις προκλήσεις της”.

Για να είμαστε δίκαιοι η κ. Σέρμαν τοποθετήθηκε και για το θέμα των S-400, επειδή τη ρωτήσαμε γι’ αυτό το ζήτημα που έχει αναγκάσει την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις.

Δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι μπορεί να εξετάσουν και έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του S-400.

Πρόσθεσε πάντως ότι η Αμερική παραμένει εναντίον της αγοράς των S-400 από την Τουρκία.

Είπε ότι «προτρέπουμε και παροτρύνουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να αποφύγει την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».

Δήλωσε ότι συνεχίζουμε να το κάνουμε σαφές στην Τουρκία, όπως και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τόνισε ότι ως ΝΑΤΟ πιστεύουμε ότι τέτοια συστήματα δεν είναι συμβατά και δεν λειτουργούν με τα συστήματα της Συμμαχίας.

Αλλά δεν ανέφερε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιβεβαιώθηκε μόλις προχθές από τον εκπρόσωπο του, ότι η Τουρκία θα υποστεί επιπρόσθετες κυρώσεις εάν αγοράσει νέο ρωσικό σύστημα S-400.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 13:50:

Ο Ερντογάν βρίζει την Αμερική και αυτή τον χαϊδεύει: Όμως, κρατείστε το όνομα Μπρέτ ΜακΚουρκ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: