Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τα Δυτικά Βαλκάνια: Ρωσία και Κίνα καλύπτουν το κενό που αφήνει πίσω της Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σλοβενία. Copyright: European Union




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) απέρριψε την περασμένη Τετάρτη την πρόταση της σλοβενικής προεδρίας για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. ως το 2030, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Τα μέλη της Ε.Ε. τόνισαν τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ενωμένη Ευρώπη -κάποια στιγμή. Ωστόσο, η καθυστέρηση που δημιουργείται δίνει στη Ρωσία και την Κίνα το πράσινο φως να προχωρήσουν, κάτι που ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει στην ιστοσελίδα του δικτύου Aljazeera, η Mersiha Gadzo.

Σημειώνονται τα εξής:

Ο Λετονός πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα ότι «είτε η Ευρώπη θα τείνει τη χείρα της και θα τραβήξει [τα Δυτικά Βαλκάνια] προς το μέρος μας, είτε θα το κάνει κάποιος άλλος και θα τις τραβήξει σε διαφορετική κατεύθυνση».

Στο ίδιο κλίμα, ο παραιτηθείς Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz τόνισε ότι «αν η ΕΕ δεν προσφέρει σε αυτή την περιοχή μια πραγματική προοπτική, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι άλλες υπερδυνάμεις…θα παίξουν εκεί ένα σημαντικότερο ρόλο».

Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Jasmin Mujanovic, η Μόσχα και το Πεκίνο εμπλέκονται ήδη στην περιοχή, ισχυριζόμενες ότι η ΕΕ «έχασε το παιχνίδι» στα Δυτικά Βαλκάνια εδώ και καιρό.

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα Σχέδιο Β. Η κατάσταση ήδη…επιδεινώνεται, καλούμαστε ήδη να διαχειριστούμε νέα είδη ασφάλειας, αστάθειας, απειλών και η ΕΕ δεν εκφράζει κανένα όραμα διεύρυνσης για την περιοχή», σημειώνει.

Η εξασθένηση της ήπιας ισχύος της ΕΕ θα επιβραδύνει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στην περιοχή και θα αφήσει ανοιχτό χώρο για άλλες χώρες, σημειώνει ο Vesko Garcevic (Πανεπιστήμιο Βοστώνης), ο οποίος υποστηρίζει ότι διάφορες πολιτικές εξελίξεις κατά την τελευταία πενταετία δεν είναι «καλές».

«Δεν υπάρχει κενό στις διεθνείς σχέσεις. Ιδίως, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα καλύπτει το κενό που παραμελούν οι Βρυξέλλες». «Η Μόσχα το βλέπει ως ευκαιρία και θα αυξήσει τη στήριξή της σε ομάδες και πολιτικούς όπως ο Dodik στη Βοσνία ή [ο Σέρβος πρόεδρος] Vucic στο Βελιγράδι ή θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την κατάσταση στο Κόσοβο ως έχει».

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν τη σημασία του διαλόγου, δεν ήταν σαφές πώς θα προχωρήσει αν η προοπτική ένταξης δεν είναι πλέον καθαρή, σημειώνει ο Garcevic. «Με την ευρωπαϊκή προοπτική, η ΕΕ έχει ισχυρή μόχλευση ώστε να εξισορροπήσει τις αρνητικές επιρροές στα Βαλκάνια…αυτή η προοπτική έχει φέρει αλλαγές προς το καλύτερο».

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εμφανίζονται πλέον «χλιαρές» απέναντι στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

«Η ΕΕ δεν διαθέτει καμία στρατηγική για τις σχέσεις της με τα Δυτικά Βαλκάνια πέραν της διεύρυνσης και όταν η διεύρυνση πέφτει σε εμπόδια, η επιρροή της ΕΕ μειώνεται», σημειώνει ο Toby Vogel (Democratization Policy Council).

«Αντίθετα, η Κίνα και η Ρωσία -ιδίως η Κίνα- εμφανίζονται με δάνεια χωρίς πολιτικούς όρους, χωρίς όρους για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου κλπ. Πολλοί ηγέτες της περιοχής λοιπόν τα βλέπουν ως δωρεάν χρήμα».

Σύμφωνα με τον Garcevic, τα ιδανικά της ΕΕ όπως η καλή διακυβέρνηση και η λογοδοσία «λειτουργούν μόνο όταν η προοπτική ένταξης είναι ορατή, κάτι που φαίνεται στον ορίζοντα. Όταν χάνεται ο ορίζοντας αυτός, δίνεται η εντύπωση στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων και στις πολιτικές ελίτ ότι πρόκειται για ένα κινούμενο στόχο…. [η ένταξη] δεν θα συμβεί μέσα στην επόμενη 15ετία και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται ανάγκη μεταρρύθμισης. Θα στραφούν στην Κίνα η οποία μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους καλύτερα».

ΠΗΓΗ: AljazeeraMersiha Gadzo – As EU hopes fade, Russia, China fill voids across Western Balkans

Η Μέρκελ συνεχίζει να …βλέπει μόνο τα μάτια του Ερντογάν: Ο Σουλτάνος φυλακίζει και τιμωρεί Γερμανούς υπηκόους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: