Η διαμάχη Ρωσίας-Δύσης και στο βάθος το Φανάρι: Τούρκος αρθρογράφος “βλέπει” τις ΗΠΑ πίσω από τον Βαρθολομαίο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος τελεί λειτουργία στο Φανάτι. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο




Το ένθετο της εφημερίδας Cumhuriyet με τις βιβλιοπαρουσιάσεις, φιλοξενεί άρθρο του δημοσιογράφου της Barış Doster με τίτλο «Το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου στη διαμάχη Ρωσίας-Δύσης», σχετικά με το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο του Deniz Berktay.

Όπως αναφέρεται, το βιβλίο (έκδοση της Cumhuriyet) εξηγεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης και ορθοδοξίας, τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο χαρακτηρίζει Ρωμαίικο Φαναρίου, τις θρησκευτικές δομές των χωρών του ανατολικού μπλοκ, καθώς και αυτές μεταξύ του Βατικανού και της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Εκτεταμένη η αναφορά που γίνεται στο βιβλίο στις απόπειρες της οικουμενικότητας του Φαναρίου.

Σύμφωνα με τον Barış Doster, το βιβλίο του Berktay -ο οποίος καλύπτει ειδήσεις και σχόλια στην εφημερίδα για την Ρωσία, την Ουκρανία και τον ορθόδοξο κόσμο- είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βοηθά στο να κατανοήσει κανείς τη σύνδεση της θρησκείας με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και τη θεοπολιτική, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζει ο Berktay στο βιβλίο του είναι το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία, οι ενέργειες για απόκτηση ανεξαρτησίας, το θέμα υπαγωγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο ουκρανικός εθνικισμός και οι σχέσεις του με τη θρησκεία και την εκκλησία, καθώς και οι ισορροπίες της Ουκρανίας που έχουν μεταβληθεί.

Ο Deniz Bektay σημειώνει πως «οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες αποδέχονται το Φανάρι τιμητικά ως πρώτο. Ούτε η Αντιόχεια, ούτε τα Ιεροσόλυμα, οι ιστορικές αυτές εκκλησίες, ούτε το Πατριαρχείο Μόσχας, που έχει την πιο πολυπληθή στον κόσμο κοινότητα, αποδέχονται ως πραγματικό ηγέτη το Φανάρι.

Αυτές που αποδέχονται την ηγεσία του Φαναρίου στον ορθόδοξο κόσμο -δηλαδή το καθεστώς οικουμενικότητας- είναι οι ΗΠΑ. Το Πατριαρχείο Φαναρίου μέσω της Ουκρανίας θέλει να αποκτήσει παγκόσμια ισχύ, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής βρει αυτό που ήλπιζε. Η Τουρκία θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο και στον ορθόδοξο κόσμο», προειδοποιεί ο Τούρκος αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Cumhuriyet

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τον Ελπιδοφόρο: “Κάναμε σπουδαία δουλειά αφού εξοργίσαμε τόσο πολύ τους Έλληνες στη Νέα Υόρκη”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: