Οι ακροδεξιοί τρομοκρατούν τη Θεσσαλονίκη: Ντοκουμέντα από την άγρια επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ [video-photos]

Photo Εικόνα από την επίθεση ακροδεξιών σε μέλη της ΚΝΕ. Screenshto via 902.gr




Η επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης την Κυριακή, η οποία οδήγησε σε 14 προσαγωγές από την αστυνομία, έρχεται να προστεθεί στη σειρά βίαιων γεγονότων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και να θυμίσει τη δολοφονική επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στο Πέραμα το 2013.

Κατά τη διάρκεια της βάναυσης σημερινής επίθεσης ακροδεξιών που έφεραν αλυσίδες και taser σε αφισοκολλητές της ΚΝΕ στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολης, τουλάχιστον τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μερικοί από τους δράστες της επίθεσης. Screenshot via grtimes.gr

Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση έναν χρόνο πριν, τα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας επανέρχονται στο προσκήνιο για να θυμίσουν ότι μπορεί μέλη του διευθυντηρίου του κόμματος να βρίσκονται στη φυλακή, ωστόσο οι ζυμώσεις στον ιδεολογικό χώρο της εξτρεμιστικής δεξιάς δεν έχουν σταματήσει και με φόντο τα κοινωνικά προβλήματα ανασύρουν από τις στάχτες πρακτικές που παραπέμπουν στα τάγματα εφόδου του νεοναζιστικού μορφώματος.

Η επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου 10 – 15 άτομα κινήθηκαν προς το σημείο και χτύπησαν τη νεολαία της ΚΝΕ με χοντρές αλυσίδες, στυλιάρια, καδρόνια και taser την ώρα που έκαναν αφισοκόλληση και μοίραζαν φυλλάδια και προφασιζόμενοι ένα ύποπτο περιστατικό, άρχισαν να χτυπούν τα μέλη της ΚΝΕ και όποιον άλλον έβρισκαν μπροστά τους.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη που έμεινε στην περιοχή για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 4 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ τρία από αυτά μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το 902.gr έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ορισμένων, απαιτώντας από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει, να αναλάβει τις ευθύνες της, καλώντας το λαό να τους απομονώσει παντού.

Σε δήλωσή της στο 902.gr, η αυτόπτης μάρτυρας, Νικολέτα Θεογνώστου εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Μελά καταγγέλλει ότι οι φασιστικές ομάδες με ευθύνη των κυβερνώντων αλωνίζουν εδώ και μέρες στη Σταυρούπολη χωρίς να τους πειράζει κανείς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival, οι δράστες της επίθεσης ενημερώθηκαν, το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Οκτωβρίου, ότι μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της»

Την επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ:

«Eγκληματική ναζιστική συμμορία»

«Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση με αλυσίδες και άλλα δολοφονικά μέσα σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη, την ώρα που πραγματοποιούσαν μαζική πολιτική εξόρμηση με το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής προς τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία για τη συσπείρωση και συμπόρευση με ΚΚΕ. Οι θρασύδειλοι ναζιστές εγκληματίες επιτέθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, νέους και παιδιά, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για εγκληματική ναζιστική συμμορία. Τραυμάτισαν τέσσερα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μπροστά στη μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, τράπηκαν σε φυγή. Αν νομίζουν πως θα φοβίσουν το λαό, τους ανθρώπους του μόχθου και τη νεολαία είναι βαθιά γελασμένοι. Η δράση τους πρέπει να συναντήσει την καθολική αντίδραση, να απομονωθεί ο φασισμός».

Η Κ.Ο Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από την επίθεση, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. «Να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι στη δράση των φασιστικών συμμοριών. Να προστατέψει την ελεύθερη πολιτική δράση, τη δράση του κινήματος από τις επιθέσεις τους. Ο λαός να τους απομονώσει στις γειτονιές, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς» επισημαίνει στην ανακοίνωση της.

H επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα

Δεν ήταν όμως η πρώτη επίθεση ακροδεξιών εναντίον μελών του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Την επίθεση περιέγραφε αναλυτικά στο jailgoldendawn.com o συνόγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Σκαρμέας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου με περισσότερα από 30 άτομα, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και ο τρόπος δράσης των δραστών δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και τον μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης: Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά κλπ). Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι με κράνη και άλλοι με μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς, όπως και ο επικεφαλής τους, φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα, εκτός από τα σπασμένα τζάμια, να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες.

Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εννέα τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και άλλα μέλη της διοίκησης. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής. Αναγνωρίστηκε επίσης ο χρυσαυγίτης Καστρινός. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής είχε συστηθεί με τη φράση: “Είμαι ο Πανταζής… τελειώσατε”.

Στις 03/10/2013, λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκε στην Αντιτρομοκρατική και συνελήφθη ο καταζητούμενος Πανταζής (γνωστός στον υπόκοσμο του Περάματος ως “Τάσος”).

Στις 11/10/2013, πέρα από τον ήδη προφυλακισμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Πανταζή, προφυλακίστηκαν για την υπόθεση του Περάματος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, και οι Α. Χατζηδάκης και Κ. Αντωνακόπουλος με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως . Ο τέταρτος, ο Καστρινός, αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα. Τελικά, στις 16/12/2013 προφυλακίστηκε και ο Καστρινός με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Αντωνακόπουλος ήταν εργοδηγός στον εργολάβο της Ζώνης, Φυντάνη. Ο Φυντάνης διατηρεί και καφετέρια στο Πέραμα, στην οποία μάλιστα είναι επιβεβαιωμένο ότι είχαν συγκεντρωθεί οι χρυσαυγίτες λίγες ώρες πριν επιτεθούν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012».

Πληροφορίες από Έθνος / thestival.gr

Επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη: 14 προσαγωγές – Φωτογραφίες και μαρτυρίες από το σημείο της επίθεσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: