H «απολογία» Ζάκερμπεργκ: Το Facebook δεν βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών

File Photo: Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Να απολογηθεί προσπάθησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά το πρόσφατο κύμα αρνητικών ειδήσεων για την εταιρεία του και το πρόσφατο blackout.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ με επιστολή του προς τους εργαζόμενους στο Facebook, έσπευσε να απορρίψει τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί ότι θέτει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών των κοινωνικών της δικτύων «απλώς δεν αληθεύουν».

Νωρίτερα την Τρίτη η καταγγέλλουσα τις πρακτικές της εταιρίας και πρώην υπάλληλός της, Φράνσις Χάουγκεν, κατέθεσε σε ειδική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με την αρνητική επίδραση που έχει το Instagram κυρίως στα νεαρά κορίτσια.

Η κυρία Χάουγκεν, που τις τελευταίες ημέρες έχει δηλώσει στην εφημερίδα Wall Street Journal και στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι η εταιρία του κ. Ζούκερμπεργκ «θέτει πάνω από όλα τα κέρδη», είπε στη Γερουσία ότι οι υπηρεσίες της εταιρίας γνώριζαν μέσω πιστοποιημένων ερευνών ότι το Instagram είναι βλαβερό για τις έφηβες, κατά κύριο λόγο.

Πάντως ο κ. Ζάκερμπεργκ με μια μακροσκελή επιστολή του προς τους εργαζόμενους στο Facebook, που ανήρτησε και δημοσίως, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτάσσει το κέρδος της ασφάλειας.

«Είναι δύσκολο να βλέπεις ρεπορτάζ που παρουσιάζουν εσφαλμένα τη δουλειά και τα κίνητρά μας Στο βασικότερο επίπεδο πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς απλώς δεν αναγνωρίζουν αυτή την ψευδή εικόνα της εταιρείας που σκιαγραφείται», σημείωσε ο Ζάκερμπεργκ. Και πρόσθεσε:

«Στην καρδιά των κατηγοριών υπάρχει η ιδέα ότι προτάσσουμε τα κέρδη της ασφάλειας. Αυτό απλώς δεν είναι αληθές. Επί παραδείγματι αμφισβητήθηκε η κίνηση που κάναμε με την αλλαγή των Meaningful Social Interactions στο News Feed. Μ’ αυτή την αλλαγή εμφανίζονταν λιγότερα viral βίντεο και περισσότερο υλικό από φίλους και συγγενείς μολονότι γνωρίζαμε ότι αυτό θα σημαίνει λιγότερο χρόνο παραμονής στο Facebook. Αλλά η έρευνα μας έδειξε ότι αυτό ήταν το σωστό να κάνουμε για την ασφάλεια των πολιτών. Είναι αυτό κάτι που θα έκανε μια εταιρεία που επικεντρώνεται περισσότερο στα κέρδη;».

Ο κ. Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε παράλογο «το επιχείρημα ότι προωθούμε ηθελημένα περιεχόμενο που εξαγριώνει τους ανθρώπους για να έχουμε κέρδη».

Όπως υποστήριξε, «έχουμε κέρδη από διαφημίσεις και οι διαφημιζόμενοι μας λένε διαρκώς ότι δεν θέλουν τις διαφημίσεις τους δίπλα σε επιβλαβές περιεχόμενο. Και δεν γνωρίζω ούτε μία τεχνολογική εταιρεία που να στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων, τα οποία προκαλούν θυμό ή κατάθλιψη στους ανθρώπους».

Καταπέλτης για Facebook και Instagram η Χάουγκεν στη Γερουσία: Τρομακτική απειλή για τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: